« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OZNAKA TAJNOSTI

Borovec: Objavljivanje registra je kazneno djelo

Ako su doista objavljeni podaci iz registra, istragom će se morati utvrditi tko je to učinio, budući da je riječ o kaznenom djelu odavanja službene tajne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević/Cropix)
Više o

Ratko Dragović Klek

,

Krunoslav Borovec

,

registar branitelja

,

hrvatski branitelji

,

branitelji Zagreb

Policija je započela kriminalističku istragu kojom će se utvrditi jesu li na anonimnoj internetskoj stranici doista objavljeni podaci iz registra hrvatskih branitelja čime bi bilo počinjeno kazneno djelo odavanja službene tajne, doznaje se večeras od glasnogovornika ravnateljstva policije Krunoslava Borovca.

"Na temelju informacije da su objavljeni podaci iz registra branitelja, policija je započela kriminalističko istraživanje kojim će se utvrditi odgovaraju li objavljeni podaci onima koji nose oznaku tajnosti", rekao je Borovec.

"Ako su doista objavljeni podaci iz registra, istragom će se morati utvrditi tko je to učinio, budući da je riječ o kaznenom djelu odavanja službene tajne", ističe Borovec.

Neki za objavu, neki ne

Zbor braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba i dalje je zainteresiran da se objavi registar branitelja u zakonskim okvirima, tako da se ne dovodi u pitanje moguća zlouporaba osobnih podataka, priopćeno je večeras iz Zbora.

Ali isto tako stav Zbora je da je nužan konsenzus braniteljskih udruga na državnoj razini oko objave ili neobjave u sadašnje vrijeme registra branitelja. Zbor je svjestan da će jednog dana u bilo kojem obliku registar branitelja biti objavljen - cjelovit ili dijelom, ali sigurno će biti tema za manipulaciju ako se to na stručan način ne obradi i objav, kaže se u priopćenju.

"Predlažemo da braniteljske udruge na državnoj razini sa stručnim službama Vlade RH organiziraju okrugli stol na temu: Registar branitelja objava dobre i loše strane. Dobivene zaključke bi trebali prezentirati javnosti i toga se pridržavati", stoji u priopćenju Zbora braniteljskih udruga Grada Zagreba koje je potpisao predsjednik Zbora Ratko Dragović - Klek. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 22:43:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh