« Nogomet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
3. PRETKOLO

Dinamo, Stoke i Fulham - klubovi s kojima će se tući hrvatski predstavnici

Varaždin će u slučaju prolaza protiv moldavske Iskre-Stala u trećem pretkolu igrati protiv Dinama iz Bukurešta

Hajduk
Hajduk (Nikola Vilić/CROPIX)
Više o

Hajduk

,

Split

,

Varaždin

,

Fulham

,

stoke

,

Dinamo Bukurešt

Nogometaši splitskog Hajduka nisu imali previše sreće prilikom ždrijeba parova trećeg pretkola Europske lige. Splićani će euro-sezonu otvoriti protiv engleskog premierligaša Stoke Cityja, piše Hina.

Stoke je trenutačno najstariji klub u elitnom razredu engleskog nogometa, a osnovan je 1863. godine. Kroz svoju povijest osvojio je samo jedan trofej, Liga kup 1972. godine, a prošle sezone je ostvario jedan od najvećih uspjeha u povijesti kluba ulaskom u finale Liga kupa. U završnom ogledu igranom na Wembleyu izgubio je od Manchester Cityja.

Stoke je do sada samo dva puta igrao u Europi, 1972. i 1974. godine u Kupu Uefa i oba puta je ispao već u prvom kolu. Prvo od Kaiserslauterna, a dvije godne kasnije i od Ajaxa.

Prošlu sezonu Stoke je okončao na 13. mjestu sa 13 pobjeda, sedam neodlučenih i 18 poraza. Izrazito su domaćinska momčad, a na svom Britannia stadionu dobili su Liverpool (2:0) i Arsenal (3:1), te remizirali s Chelseaom (1:1) i Manchester Cityjem (1:1).

Prema transfermarktu momčad vrijedi 81 milijun eura, a najvredniji igrači su reprezentativac Trinidad i Tobaga napadač Kenwyne Jones (9 milijuna eura), kapetan Ryan Shawcross (8.5) i njemački branič Robert Huth (4). Stoke ima 15 stranaca, a ovoga ljeta doveli su Jonathana Woodgatea iz Tottenhama.

Ni Split nije imao sreće

Previše sreće nije imao niti Split kojeg ukoliko izbaci Domžale očekuje bolji iz susreta engleskog premierligaša Fulhama i Crusadersa iz Sjeverne Irske. Londonski sastav je u prvom susretu na gostovanju slavio 3:1 i mirno dočekuje uzvrat na Craven Cottageu. Fulham je najstariji londonski klub, a zanimljivo do sada je već igrao protiv dva hrvatska kluba Hajduka i Dinama i protiv oba je slavio. U sezoni 2002/03. u prvom kolu Kupa Uefa je izbacio Hajduk, a u idućoj rundi i Dinamo. Najveći uspjeh Fulham je ostvario prije dvije sezone kada je stigao do finala Europske lige u kojem je izgubio od Atletico Madrida. Zanimljvo, Fulham u Europi nikada nije izgubio kod kuće, u 16 susreta ostvario je 12 pobjeda i četiri remia.

Prošlu sezonu Fulham je okončao na osmom mjestu, a mjesto u Europi zaradio je na ljestvici fair-playa Premierlige. Momčad vrijedi 100 milijuna eura, a ovoga ljeta osnažili su svlačionicu kupovinom braniča Rome Johna Arne Riisea koji će sada igrati u istom klubu s bratom Bjornom Helgeom Riiseom. Glavna zvijezda momčadi je engleski reprezentativac Bobby Zamora, a od zvučnijih imena u momčadi su i Meksikanac Carlos Salcido, Australac Mark Schwarzer, Amerikanac Clint Dempsey, Švicarac Philippe Senderos, Velšanin Simon Davies...

Varaždince možda čeka rumunjski Dinamo

Varaždin će u slučaju prolaza protiv moldavske Iskre-Stala u trećem pretkolu igrati protiv Dinama iz Bukurešta. Dinamo je jedan od dva najuspješnija rumunjska kluba. Osvojio je 18 naslova prvaka i 12 kupova. Dinamo je bio prvi rumunjski klub koji je stigao do polufinala Kupa prvaka 1984. godine. Osnovan je 1948. godine i nikada nije ispao iz prve lige. Prošle sezone u Europi su ispali u trećem pretkolu od Hajduka. U Bukureštu su slavili 3:1, a na Poljudu izgubili 0:3. Prošle sezone Dinamo je bio šesti. Momčad vrijedi 23 milijuna eura, a najskuplji igrač je veznjak Gabriel Torje koji je procijenjen na četiri milijuna eura.

15.07.2011. 17:09:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh