« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 13 dana
SAVJETI

Dijeta klinike Mayo

Klinika Mayo osmislila je dijetu koja ima širok raspon planova obroka temeljenih na vašim prehrambenim preferencijama i životnom stilu

Probajte ovu!
Probajte ovu! (Arhiva)
Više o

dijeta

,

klinika Mayo

Tražite neku dobru dijetu? Vrlo vjerojatno ćete se pogubiti kad proučite što se sve nudi. Keto dijeta, vojnička, Atkinsonova, povremeni post... Popis je podugačak.

Ali, dijeta klinike Mayo, koju su nakon Drugog svjetskog rata razvili liječnici u poznatom medicinskom centru, dosljedno je rangirana kao jedna od najboljih, najučinkovitijih i najzdravijih.

Klinika Mayo osmislila je dijetu koja ima širok raspon planova obroka temeljenih na vašim prehrambenim preferencijama i životnom stilu. Uključuje i neke online alate koji vam mogu pomoći da uspijete.

Što je dijeta klinike Mayo?

Dijeta klinike Mayo prvi je put objavljena u obliku knjige 1949. godine, a sastavio ju je tim liječnika i stručnjaka za mršavljenje. Njezin program podijeljen je u dvije faze: Lose It i Live It.

Tijekom faze Lose It osobe koje se pridržavaju dijete mogu očekivati gubitak od 2.5 do 5 kilograma, prema web-stranici klinike Mayo.

U fazi Live It naglasak je na učenju kako jesti vani, putovati i upravljati stresom dok se držite svojih novostečenih navika za kontinuirani gubitak težine.

"Kako se objavljuju nova istraživanja i postaju dostupni novi alati, morali smo napraviti neke preinake", rekao je za Healio dr. Donald D. Hensrud iz klinike Mayo.

Nova dijeta klinike Mayo

Nova dijeta klinike Mayo nudi mobilnu aplikaciju s alatima koji pomažu ljudima održavati zdrave navike i planovima obroka s receptima koji se brzo i jednostavno pripremaju.

Novost je i "optimizator navika", koji potiče osobe na dijeti da pronađu načine za zamjenu starih, nezdravih navika novim, usmjerenim na zdravlje, poput prelaska s običnog bijelog kruha na zdraviji kruh od cjelovitih žitarica.

Budući da su nove značajke prehrane prilagodljive individualnim prehrambenim preferencijama i životnim stilovima, nova dijeta klinike Mayo korisnicima pokazuje kako u svoje obroke uključiti zdravu keto hranu, hranu s visokim udjelom proteina, vegetarijansku i mediteransku prehranu.

"Uzeli smo planove prehrane kojih se mnogi pridržavaju, modificirali ih prema dijeti klinike Mayo i učinili ih zdravijima", dodao je Hensrud.

U novoj dijeti pojavljuje se i treća faza - Love It. Nakon šest mjeseci programa osobe koje su na dijeti pet dana prate svoje prehrambene navike i uče kako da dijeta postane životni način prehrane.

Recenzije dijete klinike Mayo

Prema US Newsu, dijeta klinike Mayo nalazi se među tri najbolje dijete za mršavljenje, dok se na popisu onih koje je najlakše slijediti nalazi u top pet.

Unatoč visokom rangiranju, neki online recenzenti tvrde da bi početna dvotjedna faza Lose It mogla biti previše restriktivna za neke ljude jer postoje brojna pravila kojih se moraju pridržavati. Cijena programa također bi za neke mogla biti previsoka - 19.99 dolara mjesečno tijekom 12 mjeseci.

Dijeta koristi prehrambenu piramidu od pet razina. Voće, povrće i tjelesna aktivnost čine bazu piramide, a svaka razina prema gore je manja i predstavlja manje onoga što jedete. Ugljikohidrati su na drugoj razini, zatim slijede proteini i masti, a na kraju slatkiši i poslastice.

Dijeta se može slijediti i na temelju knjige, bez ikakve podrške, a web-stranica klinike Mayo ima neke besplatne alate i ideje za mršavljenje. Postoji i privatna Facebook grupa - New Mayo Clinic Diet Member Community.

Pretplatnici mogu dobiti personalizirane planove obroka, fitness-planove i recepte te pristupiti alatima za praćenje hrane kako bi se pridržavali novih životnih navika. Postoje i virtualne grupne videosesije s liječnicima kojima se korisnici mogu pridružiti.

Pa, što da vam kažemo, isprobajte!

17.11.2023. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh