« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Devize građana čine 80% ukupnih deviznih depozita

Snažan rast deviznih depozita u bankama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

štednja

,

devizni depoziti

,

devizna štednja

Devizni depoziti u bankama u Hrvatskoj nastavljaju sa snažnim rastom te su krajem rujna dostigli iznos od 117,9 milijardi kuna sa godišnjom nominalnom stopom rasta od čak 18,3 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Tijekom rujna ukupni su devizni depoziti povećani za daljnjih 2,4 milijarde kuna, a od lipnja do rujna porasli su za ukupno više od 11,5 milijardi kuna, u čemu se na rast deviznih depozita stanovništva odnosi gotovo 70 posto.

Tako je povećanje deviznih depozita u najvećoj mjeri rezultat rasta depozita stanovništva. Njihov rast, navode analitičari, potaknut je zbivanjima na tržištu kapitala, dok je dodatno ubrzanje posljednjih mjeseci najvećim dijelom rezultat deviznih priljeva od turizma.

Devizni depoziti stanovništva na kraju rujna ove godine iznosili su 96,2 milijarde kuna, što predstavlja udjel od 81,5 posto u ukupnim deviznim depozitima kod banaka.

Pritom se bilježi godišnja nominalna stopa rasta deviznih depozita stanovništva od 20,7 posto. U odnosu na rujan prošle godine devizni su depoziti građana povećani za 16,5 milijardi kuna.

Samo tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna građani su 'podebljali' svoje devizne račune za gotovo 8 milijardi kuna - 1,9 milijardi tijekom rujna, 2,4 milijarde kuna u kolovozu, 2,5 milijardi kuna tijekom srpnja te nešto više od milijarde kuna tijekom lipnja. (hina/metro-portal)

10.11.2008. 14:25:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh