« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PAMETNA ŠTEDNJA

Deset stvari na koje trebate prestati bacati novac

Većina nas spremno će reći kako je svela svoje životne troškove na krajnji minimum, ali u praksi to uglavnom i nije tako

Fotografija vijesti
Više o

štednja

,

kućanstvo

,

kućni poslovi

,

savjeti trikovi

S novcima ste već godinama na „Vi", a višegodišnja gospodarska kriza u kojoj konstantno rastu jedino cijene svaki vas mjesec tjera da poput kakvog mađioničara prekrajate financije i prelijevate sredstva iz jednog praznog računa u drugi? Većina nas spremno će reći kako je svela svoje životne troškove na krajnji minimum, ali u praksi to uglavnom i nije tako. Donosimo vam nekoliko stvari koje svakodnevno trebamo i kupujemo, a vrlo je lako previditi kako su alternativna, znatno jeftinija i jednako kvalitetna rješenja nadohvat ruke.

1. Skrivanje ružnih rupa u zidu: Umjesto kojekakvih  profesionalnih (što uglavnom znači i skupih) sredstava za krpanje rupa, koristite običnu bijelu pastu za zube. Naravno, ovaj trik pali samo kada su zidovi bijele boje.

2. Uklanjanje ogrebotina: Kako biste se riješili ogrebotina na kožnoj obući, kožnom namještaju, ali i srebrnom posuđu, ogulite bananu i utrljajte unutarnju stranu kore preko ogrebotina. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i obrišite krpom. Želite li biti sigurni da površina neće loše reagirati na sastojke banane, napravite test na malom i teško vidljivom dijelu površine.

3. Čišćenje zidnih tapeta: Uzmite najobičniji bijeli kruh bez ikakvih sjemenki, odrežite šnitu, ogulite joj koru i prijeđite sa spužvastim dijelom preko tapeta. Na ovaj ćete način vrlo nježno ukloniti sve otiske prstiju, prašinu i drugu prljavštinu.

4. Čistač odvoda: Zaboravite na raznorazne skupe kemijske preparate upitne učinkovitosti. Pospite odvod sa 100 grama sode bikarbone i sve zalijte sa 250 ml vinskog octa. Ostavite smjesu da djeluje 30 minuta i ispreite loncem kipuće vode.

5. Antibakterijski čistač za kupaonicu: Kako biste ubili sve bacile ne trebate bacati novce na skupa kemijska sredstva. U najobičniju bocu sa raspršivačem (kakvu možete kupiti u trgovini za svega nekoliko kuna) ulijte čisti ocat i poprskajte kadu, umivaonik i WC. Pustite da djeluje 10 minuta i isperite vrućom vodom.

6. Čišćenje srebrnine: Koristeći se mekanom četkicom za zube (stare i istrošene četkice koje ste mislili zamijeniti novom su idealne) utrljajte u nakit malo paste za zube sa sodom bikarbonom (takve se paste obično reklamiraju kao one za „ekstra bjelinu" ili „extra white"). Isperite toplom vodom.

7. Poliranje nehrđajućeg metala: Ne vjerujemo da postoji garaža ili bilo kakva ozbiljnija kutija s alatom u kojoj se ne nalazi svepristuni sprej WD-40. Želite li vratiti sjaj površini od nehrđajućeg metala, nasprejajte je s malo WD-40, ostavite sredstvu da djeluje nekoliko minuta i ispolirajte komadićem mekane tkanine.

8. Čistač prozora: Namažite prozore i ogledala u svojoj kupaonici kremom za brijanjem (onom klasičnom, ne ovom modernom koja dolazi u obliku gela) i obrišite mekanom krpom. Na ovaj ćete način onemogućiti i kondenziranje pare na ogledalima za vrijeme tuširanja.

9. Odmašćivač roštilja: Želite li izbjeći pranje roštilja deterdžentom (što je loše i nepraktično iz cijelog niza razloga, od vremena koje zahtijeva do potencijalnog mijenjanja okusa mesu), pospite vlažnu četku za čišćenje sodom bikarbonom i dobro ju utrljajte na toplu rešetku. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i isperite vodom.

10. Izbjeljivanje rublja: Želite li osigurati vašoj bijeloj odjeći potpuno besplatno i prirodno izbjeljivanje, sušite ju na svježem zraku i suncu.

05.03.2012. 11:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh