« Zagreb
objavljeno prije 14 godina
ZAPUŠTENO, ALI SKUPO

Derutni stanovi po Zagrebu su bezobrazno skupi

Jednostobni stanovi u lošem stanju, ali u zoni tramvaja nude se po bezobrazno visokim cijenama

Zagreb tramvaj
Zagreb tramvaj (Wikipedia)
Više o

iznajmljivači

,

stanovi u Zagrebu

,

nagrada Zlatna uljanica

,

SP hokej

Prijateljica, inače puna energije i optimizma, posljednjih dana nema više osmjeh na licu. Pokušava pronaći garsonijeru ili jednosobni stan u zoni tramvaja i obilazi adrese iz raznih oglasnika:

"Nevjerojatno je što sve ljudi iznajmljuju, od deset koliko sam vidjela devet je stanova bilo zapušteno, prljavo, tobože namješteno, a sve nekakav otpad koji kao da su skupili sa smetlišta. Cijena - 250 eura! Ma dala bih i 300 samo da se unutra može stanovat."

Ni onaj jedan, koliko-toliko pogodan za život, nije još useljiv. Kada su dali oglas vlasnici nisu računali da će nekome u stanu trebati i instalacije pa se posao njihovog postavljanja upravo dovršava.

A tko će useliti u onih devet stanova? Vjerojatno studenti, već za mjesec ili dva. Bit će sretni što su pronašli smještaj u zoni tramvaja, brže će stići do fakulteta, studentskog centra, do svojih večernjih destinacija. Visku cijenu podijelit će s još nekim pokušavajući se od grinja i eventualne zaraze zaštiti čišćenjem onoga što se počistiti može i što vlasnici dopuštaju da se počisti s obzirom da često nisu ni svjesni kako je njihovom namještaju odavno prošao rok trajanja. Iznajmljivače nitko ne nadzire, nema ni sanitarne inspekcije koja bi ih natjerala da prljavu i zapuštenu starudiju očiste ili bace zbog zdravlja podstanara koji će tu stanovati.

>>Savjeti prilikom kupnje nekretnine

I dok tako slušam zgode o potrazi za stanom pridružuje nam se kolegica koja je prije nekoliko dana stigla iz Amsterdama na godišnji u Hrvatsku. Ondje živi u unajmljenom stanu koji privatno vlasništvo, ali najamninu i uvjete stanovanja nadziru gradske vlasti.

"Najam dvosobnog stana plaćam oko 250 eura. Bilo bi 400 da je vlasnik reagirao na moja prijavljivanja nekih kvarova, ali kako je to propustio učiniti općina je snizila stanarinu", priča dok je gledamo s nevjericom.

Eto, za 250 eura mogu se naći pristojni stanovi, ali prije u Amsterdamu nego u Zagrebu.

Čitajte Online-Zagreb.hr: Ima li urednih stanova za 250 eura?


Piše: Ivana Stančić
28.06.2010. 11:23:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh