« Život
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
WOW!

Delfini su stvarno inteligentna bića

Velike pliskavice koriste se 'imenima', odnosno individualnim oblicima skvičanja i zviždanja kako bi prepoznali prijatelje i suparnike u svom društvenom okruženju

Velike pliskavice imaju - imena!
Velike pliskavice imaju - imena! (Arhiva)
Više o

imena

,

komunikacija

,

delfini

,

velika pliskavica

Delfini su inteligentna bića i prava je šteta da se to troši na najgluplje moguće načine - u vojne svrhe i skakanje iz vode u vodenim parkovima. Zapravo, ne da je šteta, nego prava sramota ljudskog roda...

Kako znamo da su inteligentni? Pa, osim gore navedenog, velike pliskavice jedina su bića osim ljudi koja se dozivaju posebnim imenima, pokazala je studija australskih znanstvenika.

Ta se vrsta dupina koristi 'imenima', odnosno individualnim oblicima skvičanja i zviždanja kako bi prepoznali prijatelje i suparnike u svom društvenom okruženju, rekla je znanstvenica Stephanie King sa Sveučilišta Zapadne Australije nakon proučavanja dupina u zaljevu Shark, 800 kilometara zapadno od Pertha.

Ona je kazala da se parovi i manje grupe muških dupina koriste takvim pozivima kako bi privukli ženke na parenje i ukrali ih od suparničkih skupina mužjaka.

"Ti dupini nisu rođeni sa svojim jedinstvenim zvukom. Oni ih razvijaju u prvih nekoliko mjeseci života i strukturalno su jedinstveni svakoj jedinki", napisala je King u časopisu Conversation.

"Ti zvuci usporedivi su s ljudskim imenima. Dupini ih koriste za predstavljanje", dodala je.

"To im omogućuje da raspoznaju svoje prijatelje i suparnike. Dokazano je da pliskavice pamte zvukove drugih jedinki i nakon 20 godina razdvojenosti", kaže King.

A mi onda ta divna bića, samo zato što možemo, stavljamo u velike bazene i tjeramo ih da izvode ludorije za nas...

09.06.2018. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh