« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
INMUSIC 2020

Deftones na INmusicu #15

Od samog osnutka, multiplatinasti i Grammyjem nagrađeni kalifornijski alternativni rockeri Deftones ustraju na stvaranju glazbe svojstvene samo njima

Deftones stižu na Jarun
Deftones stižu na Jarun (Arhiva)
Više o

INmusic #15

,

INmusic 2020

,

Deftones

Deftones se u početku najčešće vezivao uz tzv. nu metal, no zbog specifičnosti njihova zvuka uvijek ih je bilo teško definirati. Kritičari su ih opisivali i kao alternativni metal, art rock/art metal, eksperimentalni rock, post-punk, pa čak i dream-pop i trip-hop. Sve se to moglo čuti u glazbi koju su stvarali, kao utjecaj ili sam izričaj.

"Od samog osnutka, multiplatinasti i Grammyjem nagrađeni kalifornijski alternativni rockeri Deftones ustraju na stvaranju glazbe svojstvene samo njima - balansirajući i istražujući krajnosti agresivnog metal zvuka i elemenata psihodelije i shoegazea", ističe se u najavi njihova koncerta u Zagrebu.

Podsjeća se i na riječi kritičara Los Angeles Timesa kako niti jedan bend osim Deftonesa "od konflikta i kaosa kojim se hard rock hrani nije stvorio toliko ljepote i uzvišene agresije".

Deftones su već nastupali u Zagrebu, 2006. u dvorištu kluba Močvara , što je bilo prvo ovdašnje predstavljanje benda koji je na sceni više od trideset godina. Osnovali su ga 1988. godine Chino Moreno, Stephen Carpenterr i Abe Cunningham, srednjoškolski prijatelji koje je povezivala i lokalna skateboard scena. Postav se kasnije više puta mijenjao, članovi su imali i sporedne projekte, no održali su kontinuitet u objavljivanju albuma i koncert nastupa.

Debitantski studijski album "Adrenaline" objavljuju 1995. godine za Maverick Records i s njega skidaju singlove "7 Words" i "Bored". Slijede "Around the Fur" (1997) i "White Pony" (2000), kojim su ostvarili komercijalni uspjeh na glazbenoj sceni. 

Taj je album dosegao platinastu nakladu, s više od 1,3 milijuna prodanih primjeraka u SAD-u, a za pjesmu "Elite" osvojili su Grammy 2001. za najbolju metal izvedbu. Potom objavljuju album nazvan jednostavno "Deftones" (2003), "Saturday Night Wrist" (2006), "Diamond Eyes" (2010), "Koi No Yokan" (2012) i "Gore" (2016).

Iz INmusica kažu da će Deftones na glavnoj pozornici nastupiti u sklopu turneje kojom promoviraju svoj dugo iščekivani deveti studijski album, za koji je pjevač i vođa benda Chino Moreno izjavio da će krenuti u drugom smjeru od albuma "Gore".

Proljetni dio turneje bend ima u Australiji, u svibnju sviraju u SAD-u, a lipanj je rezerviran za Europu. U Zagreb će doći nakon nastupa u Mađarskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Italiji, a nakon Jaruna nastavljaju za Finsku, Dansku i Španjolsku.

14.12.2019. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh