« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
IVAN ŠUKER

Ovisno kakav će biti deficit donijet će se nova odluka o potrebnom zaduženju

Ministar financija izjavio je večeras za Dnevnik HRT-a da će hrvatski ovogodišnji deficit ovisiti o prihodovnoj strani, o utjecaju gospodarske stagnacije na prihode

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

deficit

,

Ivan Šuker

,

zaduženje

,

proračun

Vezano za vladinu odluku o novom zaduženju izdavanjem državnih obveznica od 13,4 milijarde kuna, ministar je podsjetio da Zakon o izvršenju državnog proračuna omogućuje vladi da se tijekom 2010. može zadužiti 28,8 milijarda kuna, od toga 20,2 milijarde za refinanciranje dospjelih dugova i 8,6 milijarda za finaciranje deficita.

Kritičarima je poručio da pogledaju napise u svjetskim financijskim tjednicima, gdje mogu vidjeti kako je ocijenjena hrvatska emisija. "Budite sigurni da će na jesen biti velika gužva i da će biti pitanje tko će moći izdati obveznice", ustvrdio je Šuker.

Na pitanje što slijedi nakon nekoliko mjeseci stabilnosti, koje jamči zaduženje, Šuker je odgovorio da će se ići na rebalans proračuna vjerojatno u kolovozu ili rujnu. "Ovisno kakav će biti deficit u tom rebalansu proračuna donijet će se nova odluka o potrebnom zaduženju", dodao je.

Ponovio je da zaduženje osigurava stabilnost javnih financija u sljedećih nekoliko mjeseci, neometano ispunjavanje vladinih obveza i provođenje reformi.

Ministar je ustvrdio da ćemo se morati zaduživati ili prodavati obiteljsko srebro dokle god budemo imali sadašnju potrošnju, strukturu proračuna i deficit.

Dodao je da Hrvatska u ovom trenutku ima jedan od najnižih proračunskih deficita od svih članica EU-a. Također, dodao je, sve članice EU-a i sve zemlje u svijetu imaju problema s državnim financijama i moraju se zaduživati da bi finacirale deficit.

Ministar se nada da će rashodovnu stranu uspjeti zadržati u normalnim granicama. Na pitanje novinara hoće li to biti bez najavljenih bolnih rezova, odgovorio je da se o tome još razgovara i da je to nešto što će se morati dogoditi.

Na pitanje kad očekuje rezultate vladina gospodarskog programa, Šuker je odgovorio da će neke mjere "dati efekt već sljedeće godine". No, dodao je da će se, kad nastupi gospodarski oporavak, teško doći na ona vremena prije gospodarske krize.

Za ocjene nekih analitičara da bi se lakše izašlo iz krize uz pomoć MMF-a Šuker je rekao da bi stand by aranžman s MMF-om značio smanjenje svih prava. Smatra da će se uz strukturne reforme i smanjenje rashoda bezbolnije izaći iz krize. (hina/metro-portal)

13.07.2010. 23:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh