« Sport
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SPLIT

David Greene prvi pobjednik atletskog Kupa kontinenata

Europski prvak Greene pobijedio je u utrci na 400 metara s preponama s osobnim rekordom od 47.88 sekundi i tako zaradio prve bodove za Europu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Ponos / CROPIX)
Više o

atletika

,

Poljud

,

sport

,

Kup kontinenata

,

Ivan Katalinić

Britanski trkač David Greene imao je čast postati prvim pobjednikom atletskog Kupa kontinenata, što je u subotu započeo na obnovljenom stadionu na Poljudu, a na kojem se natječu kontinentalni sastavi Europe, Afrike, Amerike i Azije/Oceanije.

Europski prvak Greene pobijedio je u utrci na 400 metara s preponama s osobnim rekordom od 47.88 sekundi i tako zaradio prve bodove za Europu. No, Greene do pobjede zasigurno ne bi došao da na zadnjoj preponi nije teško zapeo dotad uvjerljivo vodeći svjetski prvak iz 2005. i najbolji ove sezone Amerikanac Bershawn Jakcson. On je postao i prvi tragičar najvećeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina jer je na cilj stigao tek treći, dok je drugi bio Portorikanac Javier Culson.

"Pamtit ću ovaj stadion cijeli život jer sam na njemu oborio osobni rekord i pobijedio Jacksona, koji šest utrka ove sezone ne zna za poraz. Ovo je momčadsko natjecanje, osvojio sam prve bodove za Europu i nadam se da više nikome nećemo dati vodstvo", kazao je Greene, koji je za trijumf nagrađen s 30.000 USD.

Gotovo navlas ista sudbina kao i Jacksona zadesila je i Bugarku Vanju Stambolovu u ženskoj utrci na 400 metara s preponama. I ona je uvjerljivo vodila do zadnje prepone, koju nije preskočila, već nagazila i utrku završila kao treća. Pobijedila je Jamajčanka Nickiesha Wilson s vremenom od 54.52 sekundi ispred Nigerijke Muizat Ajoke (54.59).

Treći splitski pobjednik postao je još jedan Europljanin - Slovak Libor Charfreitag u kladivu. Europski prvak nije imao pravu konkurenciju, slavio je hicem od 79,69 metara, što je 1,40 metara kraće od vodećeg rezultata sezone Japanca Kojia Murofushia koji nije doputovao u Split.

"Vrlo sam ponosan na svoju pobjedu jer tek svake četiri godine imamo priliku boriti se za svoj kontinent. Priznat ću da je pritisak i trema uoči natjecanja jednaka kao da je miting Dijamantne lige, a i bio sam blizu granice od 80 metara", kazao je Slovak.

Stadion na Poljudu se još uvijek puni, a kulminacija današnjeg natjecanja bit će nastup Sandre Perković u bacanju diska.(hina/metro-portal)

04.09.2010. 19:15:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh