« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
REFERENDUM

David Cameron nagovara Škote na ostanak

Britanski premijer David Cameron iskoristio je posljednji posjet Škotskoj uoči povijesnog referenduma o neovisnosti ovoga tjedna kako bi zamolio Škote da ostanu u sastavu Velike Britanije

Kako nagovoriti Škote na ostanak
Kako nagovoriti Škote na ostanak (Arhiva)
Više o

referendum

,

neovisnost

,

David Cameron

,

Škotska

U vrijeme kada ankete ukazuju na tijesan rezultat, David Cameron, čelnik britanskih konzervativaca koji najveću potporu imaju u Engleskoj pozvao je birače da glas na referendumu ne bude protestni glas nezadovoljstva.

'Nakon ovoga nema povratka. Ako Škoti glasuju 'za' Britanija će se podijeliti i svatko će zauvijek krenuti svojim putem', rekao je Cameron pred pristašama Konzervativne stranke u Aberdeenu, središtu škotske naftne industrije.

'Nemojte razmišljati na način 'Frustriran sam politikom, pa ću otići. Ako me ne volite, ja neću ovdje biti zauvijek. Ako ne volite ovu vladu, ni ona neće tu biti zauvijek. Ali ako napustite Britaniju, to će biti zauvijek', istaknuo je.

Njegov posjet bio je posljednji pokušaj da brojne neodlučne Škote uvjeri da odbace neovisnost. Procjenjuje se da više od 500.000 od četiri milijuna birača još ne zna kako će glasovati na referendumu.

'Neovisnost bi bila bolan razvod', kazao je Cameron. 'Glavom i srcem i dušom, želimo da ostanete'.

I britanska kraljica Elizabeta po prvi je puta u javnosti komentirala referendum koji će se održati 18. rujna, ustvrdivši da Škoti trebaju 'pažljivo razmisliti' o tome kako će glasovati.

16.09.2014. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh