« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
SVJETSKI DAN

Darujte život, darujte krv!

Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi

Dajte krv!
Dajte krv! (Shutterstock)
Više o

darivanje krvi

,

Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se diljem svijeta svake godine na današnji dan - 14. lipnjao je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života. 

Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Svake godine u svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi. Otprilike polovica ih se prikupi u zemljama visokih prihoda, u kojima živi samo 15% svjetske populacije. Mnogi pacijenti kojima je potrebna transfuzija, osobito u zemljama u razvoju, nemaju pravovremeni pristup sigurnoj krvi.

Danas su u 62 zemlje svijeta nacionalne zalihe krvi prikupljene od dobrovoljnih darivatelja krvi. Ali u 40 zemalja još uvijek se ovisi o obiteljskom darivanju krvi i plaćenim darivateljima krvi i manje od 25% doza krvi prikupi se od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.

14.06.2017. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh