« Spektakli
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
SKANDAL U CANNESU

Danski redatelj uvrijedio Židove proglasivši se nacistom

Lars Von Trier rekao je da razumije Hitlera, Židovi nisu dobro prihvatili njegove šaljive komentare o nacizmu

Lars Von Trier
Lars Von Trier (Wikipedia)
Više o

Cannes

,

Židovi

,

Lars von Trier

,

nacizam

Židovske skupine neugodno su iznenađene izjavama danskog redatelja Larsa Von Triera na tiskovnoj konferenciji na canneskom filmskom festivalu, prenosi Hina.

U odgovoru na novinarsko pitanje vezano uz njegove njemačke korijene, Von Trier je izjavio kako je dugo mislio da je Židov i bio kao takav sretan. "No, kasnije sam otkrio da sam u stvari nacist, jer mi je obitelj njemačka, što mi je također izazvalo određenu ugodu. Što reći? Razumijem Hitlera. Mislim da je apsolutno u nekim stvarima pogriješio, ali ga jednako tako mogu vidjeti kako na samom kraju sjedi u svojem bunkeru. Premda sam naravno jako na strani Židova, ali ne previše jer je Izrael prava gnjavaža", kazao je Von Trier.

>>Je li Lars potpuno poludio?

Američko udruženje preživjelih žrtava holokausta i njihovih potomaka reagiralo je na Von Trierove izjave priopćenjem u kojemu ističe kako "preživjeli u holokaustu osuđuju i odbacuju Von Trierove odbojne komentare kao neosjetljivo iskorištavanje patnji žrtava u svrhu samopromocije i publiciteta".

"Njegovi su bizarni komentari možda dani u šali i kako bi šokirali, no oni koji su preživjeli brutalnosti nacističkog režima ne pronalaze razloga za zabavu u prisjećanju na mučenja i smrti tih strašnih vremena. Kao osoba, Von Trier je moralna bijeda", ističe se u njihovu priopćenju.

Kultni se danski filmaš na ovogodišnjem Cannesu u prepunom Grand Theatre Lumiere predstavio filmom "Melankolija", grandioznim filmskim očitovanjem o pitanju života, smrti i svemira. Njegovi bi provokativni komentari, očito dani u šali, mogli zasjeniti film koji su mnogi novinari i kritičari već proglasili trijumfom.

18.05.2011. 19:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh