« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ODLUKA INSTITUCIJAMA

Danska ograničila nošenje burke i nikaba

U danskome društvu nema mjesta burki i nikabu i vlada je odlučna boriti se protiv takve koncepcije, objavio je ured premijera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Danska

,

prekrivanje lica

,

nikab

,

burka

Liberalno-konzervativna danska vlada odlučila je u četvrtak ograničiti nošenje na javnim mjestima burke i nikaba kojima muslimanke pokrivaju lice, ali ih nije potpuno zabranila, već je odluku prepustila školama, javnoj upravi i poduzećima.

"U danskome društvu nema mjesta burki i nikabu i vlada je odlučna boriti se protiv takve koncepcije i takva shvaćanja žene", objavio je ured premijera.

Vlada je odluku donijela na preporuku posebnog povjerenstva, no nije izrekao opću zabranu jer bi to bilo protivno ustavu.

"Škole, sveučilišta i druge obrazovne ustanove imaju puno pravo zahtijevati od nastavnica i učenica da ne pokrivaju lice kako bi komunikacija u obrazovanju i na ispitima bila otvorena i jednaka za sve", navodi ured danskog premijera. Jednake su preporuke upućene tvrtkama i javnim ustanovama.

"Nikab" je veo koji prekriva nos i usta, ali ne i oči žene, a burka je prostran plašt koji potpuno zamata tijelo žene i ostavlja joj pogled kroz sitnu mrežicu za oči.

Danska je svoju odluku objavila dva dana pošto je francusko parlamentarno tijelo preporučilo potpunu zabranu pokrivanja lica na javnim mjestima. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 18:53:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh