« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
U ZNAKU TAGOREA

Dani indijske kulture od 7. svibnja do 10. lipnja

Drugi Dani indijske kulture održat će se od 7. svibnja do 10. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Splitu

Fotografija vijesti
Više o

zagreb-info

,

dani indijske kulture

,

Rabindranath Tagore

Središnja će tema biti stvaralački opus svestranog indijskog književnika i slikara, nobelovca Rabindranatha Tagorea, čija se 150. obljetnica rođenja prigodno obilježava diljem svijeta tijekom 2010. i 2011. godine.

Za Dane indijske kulture najavljen je više izložaba, koncerata, radionica, pjesničkih večeri, predavanja stranih i domaćih stručnjaka kao i dokumentarni filmovi o Tagoreovu stvaralaštvu te igrani filmovi iz bogate bengalske kinematografije koja je u svijetu najpoznatija po filmskom opusu Satyajita Raya, izvijestila je udruga Lotos, koja je jedan od organizatora manifestacije.

Na temu "Tagore i duh univerzalizma" drugi Dani indijske kulture održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a svečano otvorenje najavljeno je za 7. svibnja, u 12 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Zagrepčani će tijekom Dana indijske kulture obilježiti još jednu obljetnicu vezanu uz Rabindranatha Tagorea - 85 godina od njegova posjeta Zagrebu. Potkraj 1926. godine, 13. studenoga, Tagore je stigao iz Budimpešte u Zagreb, a dočekala ga je, kako navode organizatori, oduševljena masa kulturnih djelatnika, društava i organizacija koje su se natjecale u iskazivanju gostoprimstva velikom pjesniku i književniku. Organizatori programa su Veleposlanstvo Republike Indije, udruga Lotos i Kulturni centar "Mahatma Gandhi", uz potporu gradova Zagreba i Rijeke, te UNESCO-a.

02.05.2011. 14:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh