« Život
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
SMILE

Danci najsretniji na svijetu, subsaharska Afrika najnesretnija

Danci i ostali sjevernjaci jednostavno uživaju u životu koji im omogućavaju bogate države koje vode pametnu politiku

Danska pobjeđuje u svim ispitivanjima
Danska pobjeđuje u svim ispitivanjima (Arhiva)
Više o

Danska

,

Hrvatska

,

indeks sreće

Najsretnije zemlje u svijetu su Danska, Norveška, Švicarska, Nizozemska i Švedska, pokazalo je istraživanje provedeno među 156 zemalja u kojemu je Hrvatska drugu godinu zaredom svrstana na 58. mjesto s umjerenim indeksom sreće (5,66 na skali od 1 do 10).

Od zemalja u hrvatskom susjedstvu, Slovenija je na 44. mjestu ljestvice, Kosovo na 83., dok je Srbija 106., a BiH 107. Jedna od zemalja koja je zabilježila najveću "nesreću" u usporedbi s prošlogodišnjim izvješćem je Grčka koja je pala s 42. na 70. mjesto.

I druge zemlje zahvaćene krizom, poput Italije, Portugala i Španjolske također su zabilježile velike padove.

Ipak, najveći se dogodio Egiptu, preplavljenom političkim previranjima. Na začelju su Ruanda, Burundi, Srednjoafrička Republika, Benin i Togo - redom države u subsaharskoj Africi.

SAD je 17. na svijetu po ukupnoj sreći i zaostaje za Kanadom (6. mjesto), Australijom (10.), Izraelom (11.), Ujedinjenim Arapskim Emiratima (14.) i Meksikom (16. mjesto). Velika Britanija se u izvješću nalazi na 22. mjestu, Njemačka na 26., Japan na 43., Rusija 68. i Kina 93.

Dok je "svijet postao malo sretnije i velikodušnije mjesto tijekom posljednjih 5 godina", ekonomska i politička previranja rezultirala su smanjenjem zadovoljstva u nekim zemljama, navodi se u izvješću.

U ocjenjivanju zemalja u obzir su uzeti različiti čimbenici, među kojima zdravlje ljudi, obitelj, siguran posao, kao i socijalni čimbenici kao što su politička sloboda i korumpiranost vlade.

Pokazalo se da bogatstvo nije jedino što čini ljude sretnima.

Politička sloboda, snažne socijalne mreže i odsutstvo korupcije zajedno su važniji od prihoda u objašnjavanju razlika između zemalja na vrhu i dnu.

Na individualnoj razini ključni su dobro mentalno i fizičko zdravlje, životni oslonci, posao i stabilne obitelji.

10.09.2013. 18:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh