« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
GOTOVO

Danas završava popis stanovništva

Nakon mjesec dana obilaženja stanova, popisivači će danas predati zadnje upitnike

Popis stanovništva završava danas
Popis stanovništva završava danas (DZS)
Više o

popis stanovništva

,

Državni zavod za statistiku

U protekla četiri tjedna oko 13.000 popisivača i 2000 kontrolora popisivalo je na terenu hrvatske državljane, strane državljane i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, javlja Hina.

Obradom prikupljenih podataka u iduća dva mjeseca utvrdit će se broj i teritorijalni raspored stanovništva na području cijele države te osnovna demografska, etnička, obrazovna, ekonomska, migracijska i druga obilježja.

Bit će poznat i broj kućanstava, obitelji i njihove karakteristike, podaci o stambenom fondu, opremljenosti i starosti zgrada, ali i informatička pismenost stanovništva te brojnost bračnih, izvanbračnih ili istospolnih zajednica.

Popis stanovništva najveće je statističko istraživanje u Hrvatskoj, a provodi se redovito u desetogodišnjim razmacima od 1961. radi prikupljanja podataka za provedbu gospodarskih i socijalno-razvojnih projekata te znanstvenih istraživanja.

Prema procjenama, ovogodišnji će popis stajati 174,9 milijuna kuna i bit će 33 milijuna skuplji od prethodnog popisa 2001. godine. Državni zavod za statistiku (DZS) u troškovima sudjeluje sa 161 milijun kuna, dok je 13,9 milijuna kuna namijenjeno Državnoj geodetskoj upravi. Ukupna svota od 174,9 milijuna kuna trebala bi se podmiriti iz državnog proračuna, i to u razdoblju od 2011. do 2013., s tim da će se najveći dio, kako je planirano, osigurati ove godine.

Sudjelovanje građana u popisu i ove je godine bilo obvezno, a za odbijanje davanja podataka, kao
28.04.2011. 08:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh