« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
NE TESTIRANJU

Danas zadnji dan za podrzati zabranu testiranja na zivotinjama u EU-u

Do ponoći traje glasanje protiv pokusa na životinjama - godinu dana Europske građanske inicijative: više od milijun glasova protiv pokusa

Dosta je!
Dosta je! (Prijatelji životinja)
Više o

testiranje životinje

,

zabrana testiranja

Više od milijun građana Europske unije potpisalo je europsku građansku inicijativu „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti - obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama" i tako pozvalo Europsku komisiju da podrži i pojača već postojeću zabranu ispitivanja na životinjama. Inicijativa je pokrenuta zato što se, unatoč aktualnoj zabrani, na životinjama i dalje testira. Testiranja se provode radi Uredbe REACH kojom se uređuju registracija, evaluacija i autorizacija opasnih tvari te ograničenja koja se na njih primjenjuju, a to potkopava Uredbu o kozmetičkim proizvodima kojom je proglašena zabrana testiranja.

Prijatelji životinja, koji su u Hrvatskoj prikupljali potpise od 31. kolovoza prošle godine, ističu da je svaki glas važan i pozivaju sve da se upravo zadnji dan inicijative uključe više nego dosad i pozovu sve koje znaju da ostave svoj potpis na https://eci.ec.europa.eu/019/public/#/screen/home.

„Što kada bismo vam rekli da tridesetak sekundi vašeg vremena može spasiti milijune od života u agoniji? Iako zvuči nevjerojatno, ovo je istina. Sjetite se samo uspjeha inicijative 'End the cage age'! To je bila prva uspješna građanska inicijativa za dobrobit životinja u Europskoj uniji i zahvaljujući svim potpisnicima te inicijative od 2027. godine milijuni životinja više neće cijele živote provoditi u kavezima u industrijskom uzgoju. Sada je vrijeme da napravimo revoluciju i za životinje koje pate u pokusima zbog kozmetike!" izjavljuju u pozivu.

Životinje rođene u laboratorijima provode živote u skučenim kavezima i umiru u stravičnim mukama. Skupinama životinja prisilnim hranjenjem, injekcijom ili inhalacijom daju različite doze tvari. Najčešće se radi o iznimno bolnim testovima koji im uzrokuju dugotrajne bolove, paralizu te krvarenja iz očiju i usta.

„Pokusi na životinjama ne samo da su etički neprihvatljivi i potpuno nepotrebni nego su i znanstveno nepouzdani. Neshvatljivo je da se još uvijek oslanjamo na rezultate dobivene primitivnim i barbarskim eksperimentiranjem na životinjama, uz brojne dostupne sofisticirane i znanstveno precizne neživotinjske metode testiranja", dodaju Prijatelji životinje. Zahvaljuju svima koji su svojim potpisom već zatražili od Europske komisije da se obveže na podnošenje zakonodavnog prijedloga koji će sadržavati plan za postupno ukidanje svih ispitivanja na životinjama u EU-u prije kraja tekućeg saziva Europskog parlamenta.

Europska građanska inicijativa može se potpisati na https://eci.ec.europa.eu/019/public/#/screen/home, a više informacija o okrutnosti pokusa na životinjama može se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr. Veganska kozmetika, koja nije testirana na životinjama i nema sastojke životinjskog podrijetla, naći će se na štandovima brojnih izlagača 14. ZeGeVege festivala 23. i 24. rujna 2022. na Trgu bana Jelačića. 

31.08.2022. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh