« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
BOLJI I OD NIZOZEMACA

Danas se u Vinkovcima brao luk

3. Dani polja luka obilježeni su u PIK-u Vinkovci koji proizvodi po hektaru najviše luka u Europi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić, CROPIX)
Više o

Dani polja luka

,

Nikola Šafer

,

PIK Vinkovci

Na poljoprivrednim površinama PIK-a Vinkovci luk se proizvodi na 230 hektara, a ovogodišnji prinosi, sudeći po rezultatima s 30 posto površina s kojih je luk povađen, bit će bolji nego prošlogodišnji.

"Luk je postao naš prepoznatljiv brand i u Vukovarsko-srijemskoj županiji i unutar koncerna Agrokor pa i na razini cijele Hrvatske", istaknuo je Nikola Šafer, direktor PIK-a Vinkovci.

U sklopu 3. Dana polja luka održana su i stručna predavanja na teme razvojnih i novih sorti luka, navodnjavanja i luka u prehrani.

"Prošle godine smo prosječno s hektara vadili 62 tone, a sadašnji nam je prosjek 69 tona po hektaru pa ako prinosi i na ostalim površinama budu na toj razini PIK Vinkovci će ove godine proizvesti više od 12.000 tona konzumnoga luka što je gotovo 30 posto ukupnih hrvatskih potreba", rekao je Šafer, dodavši da se u Hrvatskoj prosječno troši 11 kilograma luka po glavi stanovnika od čega PIK Vinkovci proizvodi 3 kilograma.

Naglasio je da je Hrvatska u prvih pola godine uvezla 12.000 tona luka te da praktično uvozi oko 40 posto ukupnih potreba za tim povrćem.

Govoreći o prinosu od 69 tona po hektaru Šafer je pojasnio da je hrvatski prosjek 18 tona po hektaru, a u Nizozemskoj, jednoj od najnaprednijih zemalja, prosjek je 40 tona po hektaru.

"Naša je proizvodnja plod kvalitetne zemlje, kvalitetne vode i sustava za navodnjavanje, genetskoga potencijala ali i znanja i mara svih naših uposlenika", ocijenio je direktor PIK-a Vinkovci. (HINA)

11.08.2008. 14:41:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh