« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
BREXIT

Danas se nastavljaju pregovori

Velika Britanija i Europska unija nastavit će pregovore o trgovini u četvrtak poslijepodne u Londonu, objavio je u srijedu glavni britanski pregovarač David Frost nakon telefonskog razgovora s europskim kolegom Michelom Barnierom

Kakav će biti iskod?
Kakav će biti iskod? (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

EU

,

pregovori

„Suglasili smo se da ponovno postoje temelji za pregovore EU & @MichelBarnier", objavio je Frost na Twitteru. „Intenzivni pregovori odvijat će se svaki dan & početi sutra poslijepodne, 22. listopada, u Londonu".

Glasnogovornica britanskog premijera Borisa Johnsona potvrdila je da je London, na osnovi razgovora Frosta i Barniera, spremni primiti europske pregovarače kako bi nastavili pregovore.

"Zajednički smo dogovorili skup načela za ovu intenzivnu fazu pregovora", kazala je. Prvi krug pregovora održat će se u Londonu od 22. do 25. listopada, a nakon toga po dogovoru.

Glasnogovornica je napomenula da ništa ne jamči da će pregovori biti uspješni, ali i istaknula da Britanija smatra da je dogovor najbolje rješenje.

„Da bi se postigao dogovor, potrebno je dvoje", kazala je. „Sasvim je moguće da pregovori neće uspjeti. Bude li tako, Ujedinjeno Kraljevstvo završit će prijelazno razdoblje po australskim uvjetima i pritom prosperirati", dodala je.

Ako se ne dogovore, vrijede pravila WTO-a

Ako se EU i London ne dogovore do kraja godine, kada istječe prijelazno razdoblje, trgovina će se odvijati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Premijer Johnson napustio je pregovore potkraj prošlog tjedna nakon što su britanski dužnosnici kritizirali zaključke samita EU-a koji su po njihovoj ocjeni sugerirali da bi samo London trebao popustiti ne bi li se postigao dogovor o budućim trgovinskim odnosima.

Dvije strane zadnjih su se dana međusobno optuživale i pozivale na ustupke u pregovorima, koji su od ljeta gotovo u slijepoj ulici.

22.10.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh