« Hrvatska
objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana
PAZITE I NA DRUGE!

Danas je Svjetski dan prevencije suicida

Prošle godine u Hrvatskoj je suicid izvršilo 529 osoba, a u Europskoj uniji čak oko 46.000, upozorile su Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje u povodu Svjetskog dana prevencije suicida

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Svjetski dan prevencije suicida

Prošle godine u Hrvatskoj je suicid izvršilo 529 osoba, a u Europskoj uniji čak oko 46.000, upozorile su Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje u povodu Svjetskog dana prevencije suicida, kojeg obilježavaju danas s građanima na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Cilj im je vizualno upozoriti na velik broj osoba koji svake godine izvrše samoubojstvo u Hrvatskoj i EU te će na njim ukazati simbolično paljenjem lampiona i prikazom 46.000 zvjezdica.

Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, od ukupno 529 osoba, u Hrvatskoj je prošle godine samoubojstvo izvršilo 128 žena i 401 muškarac. U dobnoj skupini do 25 godina, koja se odnosi na djecu i mlade, bilo je 38 suicida, što je porast od 52 posto u odnosu na godinu prije. U ostalim dobnim skupinama došlo je do određenog smanjenja stope. 

Od svih dobnih skupina, najviše su suicida izvršile osobe iznad 65 godina, njih čak 192, što predstavlja 36.29 posto od ukupnog broja suicida u Hrvatskoj. Daleko najveći broj izvršenih samoubojstava policija je zabilježila na području PU zagrebačke -  njih 114, dok drugo mjesto zauzima PU primorsko-goranska s 42.

Svjetski dan prevencije suicida obilježava se 10. rujna diljem svijeta radi podizanja svijesti o problemu suicida. 

Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje okuplja 19 udruga iz svih dijelova Hrvatske, a Udruga Životna linija zalaže se za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije samoubojstava i depresije u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama. 

10.09.2023. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh