« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina
SUPER

Danas je svjetski dan haiku poezije, okušajte se i vi

Tradicionalni haiku mora govoriti o godišnjem dobu, a na kraju ponuditi 'kiru' ili 'rez' - tzv. kontrastnu riječ ili izraz koji daje poantu cijeloj pjesmi

Napišite svoj haiku :)
Napišite svoj haiku :) (Pixabay)
Više o

haiku

,

Svjetski dan haiku poezije

Na današnji dan cijeli svijet slavi jednostavnu japansku poetsku formu - haiku. Internetska platforma za kupnju Kaymu.hr odlučila je istražiti kako je haiku nastao i što ga čini.

Tri stiha, 17 slogova u formi 5-7-5. Tradicionalni haiku mora govoriti o godišnjem dobu, a na kraju ponuditi 'kiru' ili 'rez' - tzv. kontrastnu riječ ili izraz koji daje poantu cijeloj pjesmi. Isto tako, haiku je poseban po tome što se pjesmama najčešće ne daju naslovi, a teme su često observacije iz prirode, godišnjeg doba ili tok misli pjesnika.

Kratka povijest haikua

Počeci haiku poezije sežu u daleki Japan, kada je 'hokka' bio naziv za kratku kiticu koja se najčešće nalazila na početku tradicionalnih pjesama koje su se pjevale u zboru.

Kasnije, 'hokka' se izdvojila u zasebnu formu, da bi joj u 19. stoljeću pjesnik Masaoka Shiki dao pravila i preimenovao u 'haiku' kakav poznajemo i danas.

Inače, haiku se danas stvara diljem svijeta, a dosta je popularan i na našem prostoru. Veoma je zanimljivo spomenuti da je jedan od najpoznatijih haiku majstora, tzv. 'haijina', sadašnji predsjednik Vijeća Europe Herman van Rompuy, poznatiji kao 'Haiku Herman' i pisac vlastite zbirke haiku pjesama objavljene 2010. godine.

Haiku je dosta slobodna pjesnička forma, ali neka pravila moraju se zadovoljiti. Osim već navedenog broja slogova (moderni haiku to često krši, pa haiku danas može imati između 12 i 20 slogova), haiku ne trpi rimu i previše kićenosti te epiteta. On je neposredni izraz pjesnikova doživljaja, pri čemu pjesnik nije nužno mnogo razmišljao što će napisati ili tko će to jednog dana čitati.

Okušajte se i vi

Upravo zbog toga, haiku vole čitati i pisati svi, od profesionalaca pa do laika koji se vole igrati riječima. Ljepota haiku pjesama je u tome što su teme svakodnevne i svakom poznate, a sama forma zanimljiva i jednostavna. Njegova snaga je u istinitosti, neposrednosti i doživljaju - dobar haiku je onaj koji vas u sekundu ili dvije čitanja navedenim 'rezom' pobudi na neki dublji, snažniji način - bio to smijeh, tuga ili ozbiljnost.

Stoga, zašto se u haikuu ne biste okušali i vi? Važno je samo dobro se zabaviti.

Oj, proljeće je

Suzne oči, šmrkav nos

Alergije su.

17.04.2015. 11:27:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh