« Život
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Danas je Nacionalni dan invalida rada

Invalidi rada traže reformu mirovinskog sustava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (UIRZ)
Više o

invaliditet

,

invalidi

,

invalidi rada

,

nacionalni dan invalida rada

U Hrvatskoj danas ima 240 tisuća invalida rada, koji čine pet posto ukupne populacije te polovicu svih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, ističe u povodu današnjeg Nacionalnog dana invalida rada predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Josip Petrač.

Pod geslom "I dalje s ružom" Nacionalni dan invalida bit će danas obilježen u 35 gradova.

Temeljne udruge invalida rada na prigodnim će info-štandovima svoje sugrađane upoznati s problemima i pravima invalida rada te nastojati podići razinu javne svijesti o potrebi borbe protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s invaliditetom na svim područjima života.

Invalidi rada, prema Petračevim riječima, susreću se u svakodnevnom životu s nizom problema te stoga smatraju nužnim promjenu više zakona koja uređuju njihova prava.

Jedna od promjena koje traže je reforma mirovinskog sustava i ponovno vraćanje u njega sustava invalidskog osiguranja, ispitivanje osnovanosti kriterija provedbe stečenih prava, proširenje definicije invalidnosti te izjednačavanje kriterija prilikom stupnjevanja invalidnosti.

Invalidi rada, među ostalim, traže i povećanje cenzusa za određivanje doplatka za pomoć i njegu prema Zakonu o socijalnoj skrbi, kao i izmjene neki drugih zakona, poput onog o profesionalnoj rehabilitaciji te poreznog zakona.

Udruga invalida rada Grada Zagreba organizirat će proslavu na jezeru Bundek s početkom u 10 sati, pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.

21.03.2009. 08:33:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh