« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
BRIGE

Danas je Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

"Ozon i klima: Obnovljeni naporima ujedinjenog svijeta", slogan je ovogodišnjeg Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja koji se obilježava 16. rujna

Zaštitimo našu planetu!
Zaštitimo našu planetu! (Arhiva)
Više o

klima

,

ozonske rupe

,

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode tim povodom ističe da je ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih tvari ne samo zaustavljeno daljnje oštećivanje ozonskog sloja, nego se on oporavlja. Prema najnovijem izvješću UN-a predviđa se da će se ozonski sloj oporaviti do 2050. godine.

Dosad je postignut velik uspjeh u zaštiti ozonskog sloja isključivanjem iz uporabe tvari koje ga oštećuju kako bi se i time izbjeglo štetno djelovanje UV zraka na zdravlje i okoliš. Međutim, kako se radi o postojanim tvarima, smanjenje njihovih koncentracija u stratosferi sporo pada te stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja oko 2050. godine.

Ove godine obilježava se 29. godišnjica Montrealskog protokola, najuspješnijeg međunarodnog sporazuma u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica. "Donošenjem i provedbom Montrealskog protokola kojim je ukinuta proizvodnja i potrošnja većine tvari koje oštećuju ozonski sloj, svijet je pokazao da može ispraviti nanesenu štetu.

Danas, 29 godina od donošenja Montrealskog protokola, imamo razloga za zadovoljstvo jer je ozonski sloj na putu oporavka. Naravno, time posao nije gotov. Potrebno je i dalje aktivno raditi na smanjenju i ukidanju svih tvari koje ne samo da štete ozonskom sloju, nego i utječu na klimatske promjene", kaže ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Kao primjer kako građani mogu pridonijeti zaštiti ozonskog sloja istaknuo je važnost da se kod instalacije ili isključivanja klima uređaja i hladnjaka angažiraju ovlašteni serviseri koji će zbrinuti radne tvari na prihvatljiv način za okoliš.

U povodu Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pripremilo je edukativno-zabavni program u nedjelju, 18. rujna u zagrebačkom Arena Centru u Zagrebu te pozivaju građane da im se pridružite i saznaju kako svi zajedno možemo smanjiti ozonske rupe.

16.09.2016. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh