« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
ZNATE LI?

Danas je Ljubičasti dan

Ljubičasti dan je manifestacija pokrenuta 2008. god., na inicijativu tada 9-godišnje djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi

Dan podrške osobama s epilepsijom
Dan podrške osobama s epilepsijom (Arhiva)
Više o

Dan podrške osobama s epilepsijom

,

Ljubičasti dan

Cassidy je zbog epilepsije imala ograničenja u svakodnevnom životu, a posebno neugodna iskustva za nju su bila stigmatizacija i izolacija. Ponukana takvim osjećajima i željom da ljudi oko nje više znaju o epilepsiji, javno je istupila i pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju. Od tada se datum 26.03. obilježava kao Ljubičasti dan - Dan podrške osobama s epilepsijom.

U Hrvatskoj epilepsiju ima oko 40.000 ljudi, od čega je 7.000 djece. To je najčešća kronična neurološka bolest kojoj se u 60 posto slučajeva ne zna jasan uzrok, a kod većine oboljelih danas se epileptični napadi vrlo uspješno kontroliraju lijekovima.

Ljubičasta je boja izabrana za internacionalnu boju epilepsije, a povezuje se i s osjećajem usamljenosti koja se kod oboljelih javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije. Obilježava se u više od 100 zemlja, među kojima je i Hrvatska.

26.03.2015. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh