« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
EHHH...

Danas je Blue Monday, razvedrite se...

Danas je dan kada se svi osjećamo loše, zato napravite sve što je u vašoj moći da si popravite raspoloženje

Danas je najgori dan...
Danas je najgori dan... (Arhiva)
Više o

depresija

,

Blue Monday

Blue Monday iliti prvi "najdepresivniji dan u godini" koji je ikad izglasan bio je 24. siječanj 2005. Ove je godine to 18. siječnja, jer je uglavnom riječ o trećem ponedjeljku u mjesecu siječnju. 

Psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu matematički je izračunao zašto je baš ovaj dan najdepresivniji. No nakon toga krenule su optužbe da su rezultati objavljeni u objavi za medije plaćeni marketing, te se Sveučilište poslije potpuno ogradilo od Arnalla.

Formula s pomoću koje je Cliff izračunao da je baš ovaj dan najdepresivniji u godini kao faktore sadrži vremenske (ne)prilike, dugove na računu, termin stizanja sljedeće plaće, činjenicu da nitko nije održao svoje novogodišnje odluke, nisku razinu motivacije... 

Sve više je izraz "Blue Monday" uzeo maha, pa su neke tvrtke oko 2014. godine iskoristile to u promotivne svrhe. Prije dvije godine Arnall je za The Independent rekao kako  njegove namjere nikada nisu bile učiniti ovaj ponedjeljak negativnim - naprotiv, cilj je bio motivirati ljude. 

No nije sve tako sivo. Arnall je izračunao i kada je najsretniji dan u godini. Primjerice, 2005. to je bio 24. lipnja, zatim 23. lipnja 2006. pa 20. lipnja 2007 itd. Pada otprilike između 21. i 24. lipnja. 

Sve u svemu, ne dajte se smesti - uvalite se, pustite neki dobar smiješan film i riješite se depresije...

18.01.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.01.2021. 18:59
    nije sve isto
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh