« Zagreb
objavljeno prije 14 godina
23. SVIBNJA

Zagrebački zoološki vrt u nedjelju obilježava dan kornjača

Osim morskih kornjača, u Hrvatskoj žive još tri autohtone vrste kornjača - čančara, barska i riječna kornjača, koja je i najugroženija

(Zoološki vrt)
Više o

Zoološki vrt

,

kornjače

,

Zara Phillips

U nedjelju, 23. svibnja, obilježit će se Svjetski dan kornjača u zagrebačkome Zoološkom vrtu.

Osim morskih kornjača, u Hrvatskoj žive još tri autohtone vrste kornjača - čančara, barska i riječna kornjača, koja je i najugroženija.

"U našoj zemlji živi još samo 500 riječnih kornjača. Obitavaju na krajnjem jugu Hrvatske - kod Stona te u Konavlima i Majkovima. To je ujedno i njihovo najsjevernije sredozemno stanište. Iako su riječne kornjače strogo zaštićene, ugrožavaju ih gubitak staništa, najviše zbog regulacije i betoniranja korita rijeka te isušivanja vodenih područja, i prekomjerna upotreba pesticida te umjetnih gnojiva", ističe edukator u zagrebačkome Zoološkom vrtu Tomislav Krizmanić.

Velika se briga posvećuje i čančari te barskoj kornjači. "U Dalmaciji čančare su se niz godina uz cestu prodavale turistima. Zahvaljujući boljim kontrolama i visokim novčanim kaznama, takva se ilegalna trgovina u međuvremenu smanjila, no čančare su i dalje u Hrvatskoj ugrožena vrsta. Svakim danom sve je manje i barskih kornjača. Smanjuje se broj njihovih staništa, a u nekima se, primjerice na Krku te kod Biokova, pojavila i invazivna vrsta - crvenouha kornjača koja je stigla iz Sjedinjenih Američkih Država. Tu kornjaču mnogi kupuju kao kućnog ljubimca, a kad naraste, puštaju je u prirodu, gdje ugrožava autohtone vrste", kazala je Marija Kuljerić iz udruge "Hyla" koja se bavi istraživanjem te zaštitom vodozemaca i gmazova u Hrvatskoj.

U Edukacijskome centru zagrebačkoga Zoološkog vrta posjetitelji će moći upoznati kornjače koje žive u Hrvatskoj. Edukatori će pokazati i kako urediti terarije za držanje tropskih vrsta kornjača, razgovarat će s posjetiteljima o tome jesu li kornjače uopće pogodne kao kućni ljubimci, koje su vrste kornjača zaštićene, što jedu i slično. Za najmlađe će biti organizirana mala likovna radionica pod nazivom "Šareni oklop". (hina/metro-portal)

22.05.2010. 09:12:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh