« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
međunarodni sajam

Dan Hrvatske u Grazu

Na sajmu se prezentira gospodarska suradnja Hrvatske i Austrije, kao i mogućnosti širenja poslovnih odnosa

(Wikipedia)
Više o

Međunarodni jesenski sajam Graz

,

hrvatski obrtnici

,

Mato Topić

,

Miljenko Pavlaković

,

Markus Mair

Na 103. Međunarodnom jesenskom sajmu u Grazu, na kojem se od 26. rujna do 4. listopada među 480 izlagača iz 12 zemalja predstavlja i osam hrvatskih obrtnika, danas je održan Dan Hrvatske u organizaciji Vlade Pokrajine Štajerske i Hrvatsko-austrijske trgovinske komore iz Graza.

Dan Hrvatske prilika je da se prezentira gospodarska suradnja Hrvatske i Austrije, kao i mogućnosti širenja poslovnih odnosa, a tema ovogodišnjeg skupa su trendovi i izazovi hrvatskog gospodarstva, posebice obrtništva u vrijeme krize, kao i potencijali hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Mato Topić tom je prilikom kazao da u Hrvatskoj trenutno ima oko 95.000 obrta s približno 232 tisuće ljudi, a da oko deset posto zaposlenih u obrtu trpi posljedice insolventnosti. Istaknuo je da nepodmirene obveze koje ima oko 34 tisuće obrta dosežu iznos od 4,5 milijardi kuna.

Osim povećanja broja obrta s blokiranim računima, dodao je, obrtnike zabrinjava i nelojalna konkurencija te su stoga posebno zainteresirani za pravnu i zakonodavnu pomoć koju im u tom smislu mogu pružiti razvijene ekonomije, poput austrijske.

Kao odgovor na poteškoće hrvatskog obrtništva u vrijeme gospodarske krize, kazao je Topić, HOK zagovara intenzivnije državne potpore za otvaranje novih obrta i radnih mjesta u njima, kao i olakšavanje pristupa kapitalu te pomoć obrtnicima koje je pogodila kriza.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Miljenko Pavlaković je kazao da je za ovu godinu kroz programe podrške obrtništvu i malom poduzetništvu osigurano više od 340 milijuna kuna, kao i da se za 2010. planira da taj iznos ostane barem na istoj razini ili da se poveća, ako bude mogućnosti.

Govoreći o dobrim hrvatsko-austrijskim gospodarskim odnosima podsjetio je da je Austrija s više od 6 milijardi eura uloženih od 1993. do polovice ove godine na vrhu liste najvećih inozemnih investitora u Hrvatsku, a kao područja mogućeg daljnjeg razvoja suradnje izdvojio je energetiku, zaštitu okoliša i komunalno gospodarenje.

Predsjednik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore Markus Mair izrazio je pak uvjerenje da će Hrvatska u naredne dvije do tri godine postati članica EU u čemu će imati punu podršku Austrije. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 13:24:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh