« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
RIJEKA

Dan europskih susjeda - sutra se zabavite

Stvorena prijateljstva s europskim susjedima dobivaju lica kulturnih suradnji

Dan europskih susjeda
Dan europskih susjeda (Arhiva)
Više o

Rijeka

,

Dan europskih susjeda

Na Dan europskih susjeda, u petak, 29. svibnja 2020. iz svih 27 susjedstava Rijeke - Europske prijestolnice kulture putovat će digitalne razglednice s porukama o prijateljstvu, novim stečenim iskustvima u zemljama Europske unije i o temama koje su europskim susjedstvima zajedničke. Ove godine razglednice nose i poruke podrške svima koji su posljednjih mjeseci osjetili i osjećaju iznimno teške posljedice korona krize koja je nastupila.

Kulturni program 27 susjedstava, kojemu je glavni cilj razvoj lokalnih zajednica, obilježavanjem ovogodišnjeg Dana europskih susjeda nastavlja svoj rad nakon izolacije.

Posebno osmišljenom akcijom „Pozdrav iz..." te zajedničkim slanjem velikog broja razglednica iz svakog pojedinog susjedstva, Europski dan susjeda ove godine dobiva dimenziju stvarnog iskustva izolacije prouzročene COVID-19 krizom. Dok se polako relaksiraju mjere, ovogodišnje slanje razglednica prevedeno je u digitalni format tako da će susjedstva slati e-razglednice putem elektroničke pošte.

U ovom dijelu programa sudjeluju sva susjedstva EPK šaljući pozdrave prema Europi iz Kampusa, Turnića-Mlake, Škurinja, Drenove, Pehlina, Lovrana, Opatije, Kostrene, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Matulja, Kastva, Jelenja, Čavli, Praputnjaka, Delnica, Fužina, Mrkoplja, Gomirja, Kuti, Broda na Kupi, Raba, Grada Krka, Malinske, Vrbnika, Grada Cresa, Unija.

Razglednice s motivima uspomena s europskih putovanja

I dok je prethodnih godina, na više od 2000 europskih adresa, 27 susjedstava slalo motive kojima su opisivane teme i programska usmjerenja svakog pojedinog susjedstva, ove godine susjedstva EPK šalju svoje uspomene s putovanja i susreta u europskim susjedstvima u kojima su boravili tijekom 2019. godine.

Tako će, primjerice susjedstvo Malinska slati svoje razglednice sjećanja na posjet španjolskom Bilbau gdje su razgovarali o kulturi u sferi turizma i predstavljali program svog susjedstva - "Posoljena kultura". Susjedstvo Gomirje slat će razglednice s boravka u Londonu gdje su boravili na studijskom putovanju i posjetili britanske partnere Green Wise people s kojima su razmijenili iskustva o razvoju "Forest Schooling" i pedagoškim mjerama smanjivanja broja sati provedenih ispred ekrana. Tim susjedstva Mrkopalj prisjetit će se svog boravka u Nikoziji na Cipru i razgovora o geo-političkoj situaciji na Cipru, razdijeljenosti otoka te predstavljanju mrkopaljske Škole mira kao jedinstvenog programa koji je obilježio Mrkopalj kroz 90-te godine 20. stoljeća.

Stvorena prijateljstva s europskim susjedima dobivaju lica kulturnih suradnji, a slanjem razglednica 27 susjedstava Rijeke - Europske prijestolnice kulture, svi se susjedi pridružuju velikoj proslavi solidarnosti i razumjevanja različitih kultura Europe.

Preko dvadeset godina spajanja europskih susjeda

Proslava Europskog dana susjeda godišnje je događanje koje je otpočelo 1999. godine u Parizu, a koje danas obilježava više od 1450 gradova i mjesta u više od 36 europskih zemalja sa više od 30 milijuna sudionika.

1990. godine susjedi iz 17. pariškog arrondissementa osnovali su organizaciju Paris d'Ami, čija misija je bila usmjerena ka spajanju i pokretanju stanovnika u akciji protiv izoliranosti i socijalne isključenosti. Prvi Dan susjeda organiziran 1999. godine u organizaciji Paris d'Amis okupio je više od 10.000 građana iz 800 zgrada 17. arrondissementa koji su sudjelovali u proslavi. Kroz nadolazeće godine broj ljudi i pariških kvartova se povećavao, a proslavi su se pridružili i drugi francuski gradovi. 2003. godine susjedna Belgija odlučila je također sudjelovati u slavlju koji cjelom događaju nadalje daje europsku dimenziju da bi se 2004. manifestacija proglasila Europskim danom susjeda.

Europski dan susjeda ima u cilju ima podizanje svijesti o problemima otuđenja i usamljenosti, suodnosu individualizma i zajednice, kao i urbanim i sub-urbanim prostorima u kojima se socijalne veze sve više gube i nestaju. Festivali u različitim gradovima okupljaju susjede kroz cijeli niz različitih aktivnosti koje organizira svako od uključenih susjedstava gradeći prostor zajedništva i omogućavajući susrete susjeda. Upravo ta vrsta susreta ukazuje na jaku zajednicu, podršku, osnaživanje, razumjevanje i uvažavanje različitih kultura.

28.05.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh