« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
EKOLOŠKI

Dan ekološkog duga pomaknut unaprijed

Ususret Danu ekološkog duga: preduvjet za poslovni uspjeh je doprinos dugoročnom prosperitetu planete

Dan ekološlpg duga
Dan ekološlpg duga (Arhiva)
Više o

Dan ekološkog duga

Dan ekološkog duga pomaknut je za više od tri tjedna u odnosu na prošlu godinu, jer je pandemija COVID-19 uzrokovala naglo smanjenje ljudskih aktivnosti. Dok su se izazovi za javno zdravstvo i gospodarski oporavak nametali kao glavni svjetski problemi, Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji i Mreža za globalni ekološki otisak zajednički su se potrudili potaknuti i održavati strateški dijalog o postizanju dugoročnog poslovnog uspjeha.

Njihova zajednička e-knjiga "Strategije za postizanje prosperiteta kompatibilnog s jednim planetom" okvir je koji će tvrtkama pomoći ostati relevantnima u svijetu u kojem klimatske promjene i ograničeni resursi postaju sve važniji čimbenici. Ono uključuje smjernice za povećanje dobrobiti čovječanstva koje su u okviru dobrobiti za planetu («jedinstveni prosperitet planete»). E-knjiga objašnjava kako ovakva dvojna strategija postaje nužna za ostvarivanje dugoročne kompetitivne prednosti. Tvrtke moraju odlučiti hoće li unaprijed planirati zadovoljenje ljudskih potreba za blagostanjem i sigurnošću, uz novi pristup u povećanju prilika ka postizanju ekonomske uspješnosti i otpornosti, ili će ipak nastaviti s dosadašnjim načinom poslovanja i postati nevažne.

Sada kada svi razmišljaju o toliko potrebnom gospodarskom oporavku, vrijeme je da poduzetnici i vodeće tvrtke shvate kako izrada proizvoda i pružanje usluga koji povećavaju izglede čovječanstva za uspjeh nisu samo stvar činjenja dobra, već su nužni za njihovo poslovanje", rekao je Mathis Wackernagel, osnivač Mreže za globalni ekološki otisak.

Schneider Electric i Mreža za globalni ekološki otisak prošle godine su objavili okvir za postizanje prosperiteta kompatibilnog s jednim planetom. Ove godine partneri su udružili snage kako bi pokazali da tvrtke čiji proizvodi i usluge doprinose dugoročnom povećanju prosperiteta čovječanstva - tj. pomažu pomaknuti Dan ekološkog duga - imaju veće izglede dugoročno ostati relevantne.

Istraživanje ove dvije organizacije pokazalo je kako bi se kada bi, npr. 100% postojećih zgrada i industrijske infrastrukture na svijetu bilo opremljeno dostupnim tehnologijama energetske učinkovitosti i obnovljive energije Schneider Electrica i njegovih partnera, a bez promjene ljudskih navika, datum Dana ekološkog duga mogao pomaknuti unatrag za barem 21 dan. Drugim riječima, već sama rekonstrukcija energetskog sustava mogla bi pomaknuti datum za tri tjedna. Gledano iz druge perspektive, ako Dan ekološkog duga svake godine pomaknemo za pet dana, postići ćemo kompatibilnost s jednim-planetom prije 2050., kako je i predviđeno Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama. E-knjiga spominje i druge tvrtke iz različitih sektora gospodarstva čiji poslovni modeli doprinose prosperitetu kompatibilnom s jednim planetom.

Dan ekološkog duga 2020. pomaknut je unaprijed, ali iz pogrešnih razloga

Na Dan ekološkog duga ljudska vrsta potrošit će sve prirodne resurse koje Zemlja može obnoviti u godinu dana - što uključuje i sposobnost prirodnih ekosustava za apsorpcijom emisije ugljika nastale izgaranjem fosilnih goriva. Ove godine datum ekološkog duga značajno je pomaknut u odnosu na prošlu godinu, te je globalni ekološki otisak između 1. siječnja i datuma Dana ekološkog duga smanjen za gotovo deset posto. Prema istraživanju Mreže za globalni ekološki otisak, ovo smanjenje uvelike se može pripisati smanjenom broju putovanja i usporavanju gradnje uslijed prekida poslovanja diljem svijeta zbog pandemije COVID-19. Emisija ugljika manja je za 14,5% i posječeno je osam posto manje šuma.

Smanjenje potrošnje resursa u 2020. naglo je i neočekivano. Međutim, samim tim što je nametnuto bit će privremeno. Ljudska vrsta nastavlja od prirode tražiti toliko resursa kao da na raspolaganju imamo 1,6 planeta.

"Zajedno možemo krenuti od nametnute krize uzrokovane pandemijom prema planiranoj budućnosti koja će biti otporna i funkcionirati za sve. Jedan od ključnih elemenata je shvatiti kako održivost nije samo plemenita, već i neophodna. Time bi se osigurala podrška potrebna za postizanje prosperiteta kompatibilnog s jednim planetom - najodrživija strategija koja nam je poznata. Zasigurno je bolja od bijede kompatibilne s jednim planetom", rekao je Olivier Blum, Direktor za strategiju i održivost u Schneider Electricu.

E-knjiga Schneider Electrica i Mreže za globalni ekološki otisak potiče donositelje odluka da zastanu i postave si najvažnije strateško pitanje budućnosti: Doprinosi li moja tvrtka dugoročnom uspjehu čovječanstva? 

 

13.08.2020. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh