« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
POTPORA TIBETU

Dalaj-lama proglašen počasnim građaninom Rima

Gradonačelnik Rima pružio je jasnu i snažnu potporu nenasilnoj borbi za autonomiju Tibeta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Rim

,

Tibet

,

Dalaj Lama

,

Gianni Alemanno

,

počasni građanin

"Ubuduće više nećete biti samo ugledni gost, već i rimski građanin", rekao je Dalaj-lami Gianni Alemanno, rimski gradonačelnik dodjeljujući mu naslov počasnoga građanina talijanske prijestolnice.

"Vaša nazočnost je znak naše moralne pobune protiv nepravde, nasilja i represije, pobune radi zaštite identiteta naroda i prava svake osobe da izrazi svoju duhovnost i svoju kulturu", dodao je Alemanno.

"Odlučno zahtijevamo, stojeći uz vas, puno priznanje autonomije tibetske nacije", zaključio je gradonačelnik predajući mu kipić lavice koja je, kako kaže legenda, odgojila Romula i Rema, utemeljitelje Rima.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 1989. rekao je da je "stanje na Tibetu veoma teško i da su kineske vlasti pojačale pritisak nakon lanjske pobune redovnika", kako je rekao radikalni zastupnik Matteo Mecacci, a prenijela agencija Ansa.

Mecacci je pozvao "talijanski parlament i vladu da ne ostanu ravnodušni na tragediju" tibetskog naroda i izrazio je žaljenje što nije bilo "institucijskih susreta" s Dalaj-lamom u Rimu.

"Priznati Dalaj-lamu kao sugovornika je uvjet da bi ga priznala i Kina. Znamo da ćemo za to morati platiti političku cijenu, ali Kina se mora odlučiti između demokracije i autoritarizma", zaključio je zastupnik. (hina/metro-portal)

09.02.2009. 23:09:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh