« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Dalaj lama gubi strpljenje

Dalaj lama izgubio nadu u nastavak mirnih pregovora o autonomiji s Kinezima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

budistički redovnici

,

Tibet

,

Dalaj Lama

,

tibetanska autonomija

Dalaj lama izgubio je svaku nadu u nastavak pregovora s Kinom o tibetanskoj autonomiji te razmišlja o promjenama u dosadašnjoj politici, izvijestio je u ponedjeljak njegov savjetnik Tenzin Taklha.

Na velikom sastanku tibetanskih vođe u egzilu koji će se u studenome održati u indijskoj Dharamsali, u kojoj najpoznatiji budist na svijetu živi od 1959. raspravljat će se o raznim opcijama.

"Dalaj lama je izgubio nadu da će uspjeti pronaći rješenje pregovorima s aktualnom kineskom vladom koja tibetansko pitanje ne želi riješiti na jednostavan način", rekao je Taklha, dodavši kako se progoni budista u toj kineskoj pokrajini i dalje nastavljaju.

"Dalaj lama smatra da bi trebalo razmotriti i ostale opcije, a tibetanski će pokret bez sumnje ostati nenasilan. To je nešto o čemu, svi se slažu, uopće ne moramo raspravljati", kazao je.

Tibet i Peking službeno pregovaraju od 2002. No stajalište Kineza se, smatra Dalaj lama od 2006. izmijenilo, tj. postalo oštrije prema Tibetu. Bilo je više izravnih i službenih sastanaka tijekom ljeta 2007., nakon čega je tijekom zadnjeg susreta između Dalaj laminih izaslanika i kineskih izaslanika u srpnju 2008. raspravljano o statusu Tibeta, no sastanak je završio razočaravajuće za tibetanske predstavnike. (hina/metro-portal)

27.10.2008. 09:52:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh