« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
NAJAVE

Čvorište efemernog - skriveno pred očima (2.) u GMK

Program Čvorište efemernog - skriveno pred očima podržali su Ministarstvo Kulture RH, Grad Zagreb, kolektiv queerANarchive i Svijet

Čvorište efemernog - skriveno pred očima (2.)
Čvorište efemernog - skriveno pred očima (2.) (Arhiva)
Više o

Galerija Miroslav Kraljević

,

GMK

,

7ica

Čvorište efemernog - skriveno pred očima (2.) nastavak je programa efemernih, eksperimentalnih i hibridnih umjetničkig praksi u prostu 7ice GMK.  Unatoć trenutnoj situaciji htjele bismo nastaviti s radom u samom prostoru, a kako bismo ostale odgovorne, svaka izvedba i prezentacija premisliti će na koji način poziva i uključuje publiku.

Oh - Ana Jelušić
izvedba
petak 4.12.2020. u 19h

Oh je koreografska mašina koja se bavi istraživanjem fantomskog prostora između reference i radnje koja se na nju odnosi. Izvadivši kôd udarca iz popkulturnog video spota, ne toliko cjelovita osoba, koliko stvar koja osjeća, koristi taj kôd da udara po referenci, dok ona nazad udara nju. U tom međudjelovanju razlaže se proces učenja o tehnologiji vlastitog tijela i o mehanici reference. Otvara se prostor u kojem dijelovi su-rađuju s referencom i istovremeno joj pružaju otpor.

Oh je koreografsko istraživanje kiborške logike razmišljanja o pokretu i pitanju što dijelovi jedni s drugima mogu stvoriti kad odbijaju ovisiti o cjelini. Kad istovremeno mogu biti samodostatni i otvoreni za druge dijelove, korelacije i konstrukcije. Kad funkcionalno i nefunkcionalno postoje zajedno i kad se o mnogo toga niti ne želi odlučiti, nego se otvara prema čudnom i novom.

Koncept, koroegrafija i izvedba: Ana Jelušić
U dijalogu s Ninom Gojić
Trajanje: 30 min
Broj publike je vrlo ograničen pa vas molimo da se najavite putem e-maila: info@g-mk.hr

Tako slatki udes - Zrinka Užbinec
blic rezidencija 1.12.-6.12.
prezentacija nedelja 6.12.2020. od 18h do 21h

Tako slatki udesNeuspješne scene ljupkog i nasilja je koreografska instalacija nastala u periodu kada nisam htjela plesati za kameru pa sam crtala scenarije - nacrte za buduće koreografije. Praveći tada pet malenih scenskih uprizorenja, crnih i bijelih teatarskih kutija, za ovu rezidenciju odabirem jednu od njih, kako bih ju razvila dalje.

Pozvani ste da nas u nedjelju 06.12. posjetite i zajedno sa mnom vidite do kuda sam s nastavkom rada stigla. Sedmica će otvoriti vrata između 17 i 20h, a vas molimo da se prije posjete najavite na email adresu: info@g-mk.hr

Šire od tijela - Marta Krešić, Antonia Dorbić, Danijela Renić i Lana Šrpajcer
u suradnji s Tarom Ivanišević, Ninom Gojić i Adamom Lončarom
instalacija (raspored TBA)
petak 11.12.2020. (premijera)
subota 12.12.2020.

Umjesto tijela koja obično podrazumijevamo cjelovitima - počinju i završavaju sama u sebi, prepoznaju se u razlici između sebe i drugoga, ili sebe i okoliša - Šire od tijela predlaže odmak od fantazija o pojedinačnoj cjelovitosti i samodostatnosti te predlaže poimanje tijela/pojedinačnosti kao temeljno necjelovitih/odnosnih - koja su od drugih tijela, pokreta, stvari i formi života, a postaju i otkrivaju se tek u produžetku i pregovaranju s okolišem kojeg su dio. Poput gljiva, koje nastaju na opustošenim područjima nakon ljudskog iskorištavanja, ne čine razliku između produktivnih i neproduktivnih logika, jer postaju od prirodnih procesa sušenja i truljenja jednako kao i srastanja i postajanja širim. U Šire od tijela stvari padaju sa i suprotno od sile teže, vrijeme ne razlikuje prošlost od budućnosti, a jedino što je cjelovito je kada se nalazimo između

Nudimo pogled koji ne čini razliku između tijela i okoliša, već ga otvara oko, uvlači ispod i prenosi preko razlika, s ciljem ostvarenja svijesti o zajedništvu koje nadilazi prostorno-vremenske uvjetovanosti, nadilazi planove (ne)vidljivosti i smješta nas - sve u isto vrijeme prisutne i stvarne - samo ako uzmemo u obzir.

Šire od tijela je kolektivni autorski projekt, temeljen u plesnom i koreografskom mišljenju, a ostvaren multimedijski - kao rezultat pregovaranja i eksperimentiranja s novim uvjetima i mogućnostima rada autorskog kolektiva razdijeljenog na lokacijama Zagreb, Šibenik, Edinburgh i Melbourne - u godini obilježnoj globalnom pandemijom.

_______________________________________________

Program Čvorište efemernog - skriveno pred očima podržali su Ministarstvo Kulture RH, Grad Zagreb, kolektiv queerANarchive i Svijet.

05.12.2020. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh