« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
BANKA SJEMENA

Čuvari biljaka sa sjevernog pola

Ratovi, prirodne ili nuklearne katastrofe - sve to može biti uzrokom uništenja i nestanka sjemena industrijskih biljaka. Zato se ono čuva u arktičkom ledu

Svo sjeme svijeta na jednom mjestu
Svo sjeme svijeta na jednom mjestu (Arhiva)
Više o

banka sjemena

,

polarni trezor

,

Global Seed Vault

Na norveško otočje Svalbard na krajnjem sjeveru naše planete ovih je dana stigla nova specijalna pošiljka: 20.000 uzoraka biljnog sjemena iz cijelog svijeta. Ono je sada na sigurnom, duboko u bunkeru u vječitom arktičkom ledu. "Global Seed Vault" je naziv ovog objekta i on je upravo ono što mu i samo ime kaže: trezor za sjeme iz čitavog svijeta. Ovdje se vrijedno poljoprivredno blago čuva od mogućih katastrofa kako se ne bi dogodilo da ljudskom rodu nestanu neke vrijedne biljke.

Osiromašenje bogatstva biljnih vrsta

Najsigurnije mjesto na svijetuBunker-trezor na Svalbardu je otvoren prije šest godina i u međuvremenu je ovdje pohranjeno oko 800.000 uzoraka sjemena. Zaklada za raznolikost industrijskih biljaka (GCDT) koja upravlja njime ovih dana slavi desetu godišnjicu postojanja. Direktorica ogranka GCDT-a u Bonnu Marie Haga objašnjava koja je zapravo zadaća ove jedinstvene organizacije.

"Naš cilj je sačuvati raznolikost industrijskih biljaka kako bi imali bolje odgovore na problem prehrane rastućeg svjetskog stanovništva", kaže Haga. Pohranjeno sjeme u polarnom trezoru Haga naziva "elementima za poljoprivredu budućnosti". A da ova briga nije neutemeljena pokazuje primjer SAD-a gdje je od 1900. nestalo 90 posto vrsta korisnih biljaka. U Španjolskoj se u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća uzgajalo preko 400 različitih sorti dinja. Danas još samo 12.

Moderna poljoprivreda se koncentrira na nekoliko odabranih križanih sorti pojedinih biljaka. Pritom se gubi genetska raznolikost koja se stvarala milijunima godina. No upravo je raznolikost ono što će u nadolazećim godinama biti potrebno globalnoj poljoprivredi između ostalog i zbog klimatskih promjena. No nestanak raznolikosti nije samo proces uzrokovan industrijalizacijom poljoprivrede nego i prirodnim i ratnim katastrofama.

Tako su npr. neke lokalne banke biljnog sjemena uništene u poplavama, kao što je to slučaj s Filipinima ili ratovima, poput Afganistana. Trenutno su oči zaštitnika biljne raznolikosti uperene u sirijski Alepo gdje se u opasnosti da bude uništena u ratnom vihoru nalazi jedna banka poljoprivrednog sjemena s jedinstvenim uzorcima drevnih sorti žitarica. No dobar dio ovog sjemena je već prenesen na Svalbard. U bunkeru duboko zakopanom u zonu vječitog leda, na području sigurnom od potresa i u zemlji koja je sinonim političke stabilnosti. Sve su to, kako kaže Haga, razlozi zbog kojih se trezor biljaka nalazi upravo ovdje, 1.500 kilometara od Sjevernog pola. "To je najsigurnije mjesto na Zemlji", uvjerena je Haga.

Na Svalbardu su posebno sretni što im ovih dana stiže velika pošiljka sjemena iz Japana koji se posljednjih godina kroz potrese, tsunamije i nuklearne katastrofe još jednom pokazao kao vrlo nesigurno područje. Za sada čuvari biljaka sa Svalbarda nisu bili prisiljeni posegnuti u svoj trezor kako bi svijetu vratili neku izgubljenu biljku. Ali su spremni za taj trenutak.

Piše: Irene Quaile/Nenad Kreizer/DW
05.03.2014. 18:20:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh