« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
HMMM...

Čuva li čokolada i kožu?

Mogu li visoke razine antioksidansa u čokoladi poboljšati sposobnost kože da izdrži oštećenja od UV zračenja?

Ne bježite od čokolade
Ne bježite od čokolade (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

čokolada

,

njega kože

,

antioksidansi

Čokolada, posebno ona tamna s velikim udjelom kakaa, već je odavno skinuta s liste nepoželjnih namirnica zbog blagotvornog utjecaja na zdravlje.

Dokazano je da je odlična za mozak, razine kolesterola i zdravlje crijeva, a uz to smanjuje rizik od moždanog udara i razvoja srčanih bolesti.

No, u zadnje vrijeme pokušava se dokazati i da sprječava opekline od sunca i starenje kože, pa su se znanstvenici bacili na posao.

Kao što dobro znamo nakon što se probudimo na plaži, previše sunčevog svjetla ostavlja većinu ljudi s opeklinama od sunca. 

Prekomjerna izloženost sunčevoj svjetlosti također je ključni doprinos raku kože i starenju kože. Može li čokolada, sa svojim visokim razinama antioksidansa, zaštititi od sunčevihštetnih ultraljubičastih (UV) zraka? Neki vjeruju da to može.

Sirovi kakao ima vrlo visoku razinu flavanola, vrlo snažnog antioksidansa. Ali većina od njih je izgubljena tijekom procesa koji pretvara kakao u čokoladu koju poznajemo i volimo.

Studija koju je vodio prof. Dr. Wilhelm Stahl iz Instituta za biokemiju i molekularnu biologiju na Sveučilištu Heinrich Heine u Düsseldorfu, i njegovi kolege su istraživali jesu li visoke razine antioksidansa u čokoladi mogle poboljšati sposobnost kože da izdrži oštećenja od UV zračenja.

Za studiju, 24 žena konzumiralo je čokoladno piće s 12 miligrama flavanola (normalne čokolade) ili 329 miligrama (visokog antioksidansa) tijekom 12 tjedana, svako jutro.  Prof. Stahl je utvrdio da koža sudionica koje su konzumirale visoko-oksidacijsko čokoladno piće nije postala crvena kada je izložena kontroliranoj dozi UV zračenja.

Postoji li razlika između čokoladnog napitka i čvrste čokolade?

Kako bi se dodatno ispitali učinci čokolade bogate antioksidantima, dr. Stefanie Williams  s Londonskom sveučilišta i kolege proveli su studiju s 30 sudionika. Dobrovoljci su svaki dan jeli 20 grama čokolade bogate antioksidantima ili standardne čokolade, tijekom 12 tjedana. Čokolada bogata antioksidantima sadrži više od 600 miligrama flavanola po obroku, dok je normalna čokolada imala manje od 30 miligrama flavanola.

Autori su također pronašli slične rezultate - koža sudionika koji su pojeli visoko antioksidantnu čokoladu nije bila tako osjetljiva na UV-oštećenja.

No, najnovija klinička studija nije imala isti zaključak.  Jedina razlika koju su autori istaknuli jest da je elastičnost kože ili gipkost povećana u skupini s čokoladom bogatom antioksidantima.

Bez obzira na sve, za sada se najbolje pouzdati u druge oblike zaštite kože i jednostavno uživati u čokoladi kao dijelu zdrave  uravnotežene prehrane.

01.09.2018. 11:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh