« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
SJAJNA VIJEST

Curry - lijek protiv ćelavosti?

Japan i Indija imaju izuzetno nisku stopu ćelavosti, a japanski nutricionisti sugeriraju da bi razlog za to mogla biti prehrana

Curry nije samo ukusan, već i ljekovit
Curry nije samo ukusan, već i ljekovit (Arhiva)
Više o

ćelavost

,

curry

,

lijek protiv ćelavosti

Azijski news portal RocketNews24 objavio je nedavno zanimljiv članak o rezultatima istraživanja jednog japanskog majstora za izradu perika o tome koje nacije imaju najveći broj ćelavih muškaraca. 

Japan se prema tom istraživanju nalazi na 14. mjestu, dok sve zapadne nacije, uključujući i Ameriku, imaju znatno veću stopu ćelavosti, otprilike čak dvostruko veću od Japana. Istraživanje je također pokazalo da se ni Indija nije našla na listi od top 20 "najćelavijih" zemalja.

Japanska nustricionistica Yoshiko Nakagawa smatra kako je razlog za ovako nisku stopu ćelavosti među muškarcima u Indiji i Japanu zapravo konzumiranje hrane začinjene curryjem, začinom koji potječe iz Indije i izuzetno je popularan i u japanskoj kuhinji.

Curry je, tvrdi Nakagawa, zapravo razlog zbog kojeg muškarci zadržavaju svoju kosu zdravom i snažnom, budući da povećava prokrvljenost krvnih žila i potiče rast kose.

I iako još uvijek ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili ovu teoriju svakako vam neće naškoditi uključivanje curryja u prehranu jer on ima mnogo dokazanih ljekovitih svojstava. 

Curry je jedna od najpoznatijih začinskih mješavina koja može sadržavati od pet do 30 različitih začina, a osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, bijeli luk, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar.

Mnogi stručnjaci smatraju da je curry posebno ljekovit upravo zahvaljujući kurkumi, a jedna je studija pokazala kako upravo kurkuma izuzetno učinkovito sprječava naticanje zglobova koje je često kod artritisa.

Curry je savršen začin za meso i povrće, a svakom jelu daje privlačan okus i miris, te specifičnu narandžastu boju.

23.07.2016. 17:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh