« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SPOLNI RAZVOJ

Curica zabunom liječena hormonima za poticanje ovulacije

Jednogodišnja djevojčica iz Slovenije prerano se počela spolno razvijati zbog nevjerojatne pogreške

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock/Ilustracija)
Više o

liječničke pogreške

,

pubertet

Jednogodišnja djevojčica iz Slovenije s upalom mokraćnih putova nekoliko je mjeseci umjesto antibiotikom "liječena" hormonalnim pripravkom slična naziva, što je u nje izazvalo sekundarne znakove prerana spolnog razvoja.

Kako u petak navode slovenski mediji, odvjetnici roditelja spomenute djevojčice uspjeli su se sudski nagoditi sa zdravstvenom ustanovom u Sloveniji i ljekarnom u Klagenfurtu o isplati odštete visina koje nije otkrivena, a prvotno su zahtijevali 20.000 eura zbog neprimjerena liječenja, zbog kojega bi sada petogodišnja djevojčica još mogla snositi zdravstvene posljedice.

Djevojčici je njezina pedijatrica zbog upale propisala antibiotik kojega tada nije bilo u slovenskim ljekarnama. Roditelji su zato otišli u Klagenfurt u susjednoj Austriji. Ondje joj je zabunom izdan hormonski pripravak koji se inače propisuje zrelim ženama za poticanje ovulacije.

Nakon toga su se u djevojčice počeli javljati znaci prerana spolnog sazrijevanja. Osim austrijske ljekarne, koja je zabunom izdala pogrješan lijek, roditelji su tužili i slovensku pedijatricu koja im je, misleći da je riječ o pravom pripravku s drugim komercijalnim nazivom, i nakon kontrole savjetovala da djevojčica i dalje uzima pripravak.

Zabuna je otkrivena tek nakon endokrinološkog pregleda, a znaci neželjene hormonalne terapije u djevojčice su prestali kad je prestala uzimati lijek.(hina/metro-portal)

01.01.2011. 17:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ana
    04.11.2011. 22:21
    katastrofa
    nadam se da nece imati trajne posljedice
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh