« Kultura
objavljeno prije 4 dana i 12 sati
OSVRT

Čudesni Harlekin šeta svijetom

Šibl je kreirao niz različitih likova Harlekina, u strmoglavim pozama, u žaru svoje igre, šareno odjeven s bujicom riječi na usnama, s potocima uvreda i pogrda koje se pretvaraju u poplavu

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, autor fascinantnog opusa ulja i akrila, kombiniranih tehnika, stalni putnik između nekoliko atelijera u kojima kontinuirano nadahnuto slika, od Zagreba, Dubrovnika, Opatije i Londona, rado se povremeno fokusira na jedan istodobno jednostavan i složen lik iz 16. stoljeća, čudesni lik Harlekina, klauna i lakrdijaša, lik koji se ne obazire na okolinu, prevrtljive naravi, nezaustavljiv u svom čudnom ponašanju.

Šibl je kreirao niz različitih likova Harlekina, u strmoglavim pozama, u žaru svoje igre, šareno odjeven s bujicom riječi na usnama, s potocima uvreda i pogrda koje se pretvaraju u poplavu.

Harlekin govori sve što mu padne na pamet a i današnji je svijet prepun tema za koje će njegov ljuti jezik zakvačiti, doista ima o čumu govoriti, ima se na što ljutiti.

Koliko Harlekin svojim ponašanjem može djelovati na ovaj i ovakav svijet?

Vjerojatno ništa. Možda ništa.

On je još samo jedna nesvakidašnja pojavnost, iako nam njegove riječi zvone u uhu i zastajemo u hodu promišljajući o njima.

Harlekin se ruga i smije svijetu i njegovim velebnim dostignućima, on sve nas upozorova na česte neprikladnosti u kojima se svakodnevno nalazimo.

Harlekin nas bocka, vrijeđa, uznemirava, nastojeći nas uzdrmati svojim rječnikom , glasom i ponašanjem.

Sjajan niz različito oblikovanih Harlekina, lika iz 16. soljeća, koji se eto preživio i živi i danas, jednako neumoran, kao i na početku svoga života.

Piše: Miroslav Pelikan
23.06.2024. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh