« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
NAVALITE!

Čudesni bosiljak - sjajan antioksidans i antibiotik koji čisti krv

Osim ljekovitih svojstava, bosiljak je i iznimno ukusan začin mnogim fantastičnim jelima

Fotografija vijesti
Više o

ljekovite biljke

,

bosiljak

,

pesto genovese

Volite li Pesto Genovese, činite veliko dobro svome zdravlju, no vjerojatno niste znali da postoji čak šezdeset vrsti bosiljka koje su različite po izgledu i okusu. Ta lisnata i izuzetno aromatična biljka ima jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan dio zdrave preshrane i zdravog načina života, štite tijelo od slobodnih radikala, sprječavaju starenje stanica te čak i nastanak nekih vrsta raka.

Jedan od sastojaka bosiljka je  beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. On sprječava oksidaciju kolesterola i tako štiti srce i krvne žile. Beta-karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala.

Nadalje,u  bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezija. Vitamin B6 sprječava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezij podstiče jačanje krvožilnog sustava čime djeluje prevntivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne žile on pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.

Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno djeluje na imunitet. S obzirom na to da njegovi listovi imaju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija.

Uz sve to, sjajno je što je bosiljak izuzetno ukusan i odlično se slaže sa velikim brojem jela. Vodite računa da bosiljak uvijek dodajte u jelo na kraju, kako biste sačuvali njegov okus. Ako imate mogućnosti, uvijek odaberite svjež bosiljak jer ima jaču aromu od suhog.

24.08.2016. 15:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh