« Život
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
COOL

Čudesan svijet Tardigrada, vodenih medvjedića

Dugoživci mogu živjeti i na kopnu i u vodi, pod ekstremno visokim ili niskim pritiskom. Mogu podnijeti vrućinu, hladnoću pa čak i visoku radijaciju

Najradije bi ga pomazili ;)
Najradije bi ga pomazili ;) (Arhiva)
Više o

dugoživci

,

tardigrade

,

vodeni medvjedi

Tardigradi iliti vodeni medvjedići, a i dugoživci su najizdržljivije životinje s osam nogu. Unatoč tom višku nožica užasno podsjećaju na medvjeda pa su poznati i kao vodeni medvjedići. No, ti maleni divovi prirode su nesumnjivo čudne, mikroskopski male životinjice.

Dugoživci mogu živjeti i na kopnu i u vodi, pod ekstremno visokim ili niskim pritiskom. Mogu podnijeti vrućinu, hladnoću pa čak i visoku radijaciju.

Podnose temperature u rasponu od 150 °C do -270°C, a znanstvenici su prošle godine otkrili da imaju i posebne proteine ​​u DNK.

>> Pogledajte najžilaviju životinju na Zemlji >>

One su jedine životinje sa ovakvim mekanim tijelima koja mogu hodati, plus jedna su od najmanjih životinja s nogama za koje znamo, piše Science Alert.

"Jedna od najviše iznenađujućih stvari o dugoživcima je ta da su zapravo jako dobre u hodanju", napisala je na Twitteru biologinja sa Sveučilišta Rockefeller Jasmine Nirody. "Imaju pravilan hod, a izvanredno liči na hod mnogo, mnogo većih životinja", dodala je biologinja. 

Zašto dugoživci hodaju toliko slično kao insekti, još je uvijek otvoreno pitanje. Znanstvenici nisu sigurni postoji li potencijalni zajednički predak s kukcima ili je hodanje razvijeno odvojeno u oba organizma.

>> Lignje i dugoživci idu na ISS >>

Sve u svemu, treba ih dobro proučiti jer ljudska vrsta očito ima puno od njih naučiti...

09.09.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh