« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IZVANREDNO STANJE

Crvenokošuljaši se bore protiv blokade TV postaje

Vojska je izvijestila da će upotrijebiti "blage, ali i oštre mjere", ukoliko prosvjednici provale u zgradu

(Getty Images)
Više o

Thaksin Shinawatra

,

crvenokošuljaši

,

Tajland prosvjed

Tajlandski su prosvjednici u petak iz središta Bangkoka krenuli prema satelitskoj TV postaji koju su i ranije koristili i preko čijeg su kanala 'People Channel' emitirali svoje informacije, pošto ju je vlada u četvrtak blokirala, nastojeći dobiti odgovor na pitanje zbog čega je emitiranje zabranjeno.

"Krenuli smo prema satelitskoj TV postaji kako bismo odgovorne upitali zašto je 'People Channel' blokiran i odakle im pravo da na taj način zatvore naše oči i uši", izjavio je vođa prosvjeda Nattawut Saikua.

Istodobno je tajlandska vojska izvijestila kako će upotrijebiti "blage, ali i oštre mjere", ukoliko prosvjednici provale u zgradu, sjeverno od Bangkoka, odakle se emitiraju satelitski programi. Mobilizirano je 33.000 vojnika i dodatnih policijskih snaga, čija je zadaća ponovno uspostaviti mir u Bagnkoku, izvijestio je vojni glasnogovornik Sunsern Kaewkumnerd.

U samome gradu i oko njega bit će razmješteno dodatnih 2.080 vojnika i 31.200 policajaca. "Naše bi akcije trebale biti učinkovitije nakon vojnog i policijskog pojačanja", rekao glasnogovornik dodajući kako je do sada ukupno mobilizirano oko 80.000 pripadnika snaga reda, što je puno više od broja prosvjednika koji su se okupljali u središtu grada u zadnjih nekoliko dana.

"Crvenokošuljaši", koji podupiru bivšega premijera Thaksina Shinawatru, svrgnutog s vlasti vojnim udarom 2006., koji je trenutačno u egzilu, izvijestili su kako namjeravaju krenuti prema deset lokacija, no za sada su otkrili samo jednu. Do satelitske postaje Thaicom Pcl smještene u pokrajini Pathum Thani, koja se nalazi 60 km sjeverno od Bangkoka krenuli su kamionima i motociklima.

Premijer Abhisit Vejjajiva otkazao je u četvrtak jednodnevni posjet Vijetnamu, gdje je trebao sudjelovati na summitu čelnika jugoistočne Azije, zbog velikih napetosti u zemlji. Unatoč proglašenom izvanrednom stanju, pristaše svrgnutog premijera Shinawatre ignorirali su naredbu o odlasku iz glavne trgovačke četvrti u Bangkoku te su zaprijetili su da će organizirati dosad najveće okupljanje u petak. Prosvjednici od premijera traže da raspusti parlament i raspiše nove izbore.

Crvene košulje, koje su u svoje redove privukle uglavnom siromašne slojeve, seljake sa sjevera i sjeveroistoka Tajlanda, optužuju Abhisita da služi tradicionalnim elitama u Bangkoku na njihovu štetu i žele da povratak telekomunikacijskog magnata Thaksina koji je platio golemu jamčevinu i otišao u egzil kako bi izbjegao suđenje.

Većina analitičara sumnja da će vlasti upotrijebiti silu kako bi prosvjednike potjerala iz trgovačke četvrti Bangkoka, jer bi to, smatraju oni, bila riskantna odluka za Abhisita i njegovu koalicijsku vladu koja je na vlasti tek 16 mjeseci i pokušava osigurati potporu i izvan Bangkoka. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 10:34:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh