« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
KLIMATSKE PROMJENE

Crveno more se naglo zagrijalo

Znanstvenici tvrde da je zagrijavanje Crvenog mora od jednog stupnja unutar jednog desetljeća alarmantno

Crveno more
Crveno more (Wikipedia)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

Crveno more

Crveno more se zagrijava - temperatura vode se u proteklih deset godina povećala za jedan stupanj što je prema tvrdnjama znanstvenika alarmantno iako ne zvuči tako strašno.

Promjene u temperaturi znanstvenici su analizirali pomoću satelitskih snimaka i ustanovili da je sredinom 90-ih došlo do neuobičajeno jakog porasta. Temperatura se nakon 2007. ponovno stabilizirala te se trenutno kreće oko 28 stupnjeva, piše Geophysical Research Letters. Uzrok zagrijavanja znanstvenici vide u porastu temperature zraka što pak dovode u vezu s klimatskim promjenama.

„Trend zagrijavanja kretao se neovisno o godišnjim dobima", kažu Dionysios Raitsos i njegovi kolege sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah iz Thuwala u Saudijskoj Arabiji. Analizirane su snimke iz razdoblja 1985-2007., a veliki temperaturni skok dogodio se 1994. Do tada su se srednje vrijednosti kretale između 27 i 27,5 stupnjeva da bi nakon toga porasle na 28,5 stupnjeva.

Znanstvenici su zbog porasta temperaturne prije svega zabrinuti za floru i faunu u Crvenom moru. Živim bićima treba nešto više vremena kako bi se prilagodila novim uvjetima, a upravo vrijeme u ovom slučaju nisu imala.

21.06.2011. 19:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh