« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina
KLIMATSKE PROMJENE

Crveno more se naglo zagrijalo

Znanstvenici tvrde da je zagrijavanje Crvenog mora od jednog stupnja unutar jednog desetljeća alarmantno

Crveno more
Crveno more (Wikipedia)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

Crveno more

Crveno more se zagrijava - temperatura vode se u proteklih deset godina povećala za jedan stupanj što je prema tvrdnjama znanstvenika alarmantno iako ne zvuči tako strašno.

Promjene u temperaturi znanstvenici su analizirali pomoću satelitskih snimaka i ustanovili da je sredinom 90-ih došlo do neuobičajeno jakog porasta. Temperatura se nakon 2007. ponovno stabilizirala te se trenutno kreće oko 28 stupnjeva, piše Geophysical Research Letters. Uzrok zagrijavanja znanstvenici vide u porastu temperature zraka što pak dovode u vezu s klimatskim promjenama.

„Trend zagrijavanja kretao se neovisno o godišnjim dobima", kažu Dionysios Raitsos i njegovi kolege sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah iz Thuwala u Saudijskoj Arabiji. Analizirane su snimke iz razdoblja 1985-2007., a veliki temperaturni skok dogodio se 1994. Do tada su se srednje vrijednosti kretale između 27 i 27,5 stupnjeva da bi nakon toga porasle na 28,5 stupnjeva.

Znanstvenici su zbog porasta temperaturne prije svega zabrinuti za floru i faunu u Crvenom moru. Živim bićima treba nešto više vremena kako bi se prilagodila novim uvjetima, a upravo vrijeme u ovom slučaju nisu imala.

21.06.2011. 19:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh