Crveno meso ipak nije dobro za zdravlje?
Prečesta konzumacija crvenog mesa je u istraživanju singapurskih znanstvenika povezana s do 40% većim rizikom za zatajenje bubrega
Crveno meso malo je na listi obavezne hrane, malo na listi hrane koju bi trebalo izbjegavati, a ovo posljednje istraživanje više naginje drugoj teoriji jer je ustanovilo da prečesta konzumacija crvenog mesa može znatno povećati rizik za zatajenje bubrega.
U studiji objavljenoj u Journal of the American Society of Nephrology je utvrđeno i kako je uočeni rizik moguće reducirati zamjenom crvenog mesa nekim drugim izvorom proteina, primjerice mesom peradi.
Crveno meso u prehrani je najčešće bila svinjetina, pokazuju podaci prikupljeni tijekom više od 15 godina od oko 63000 osoba.
U većini razvijenih zemalja se bilježi konstantno povećanje broja osoba sa zatajenjem bubrega te povećanje broja pacijenata kojima je potrebna transplantacija bubrega.
Novi komentar