« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
MAĐARSKA

Crveni toksični mulj stigao do pritoke Dunava

Toksični mulj koji je u iscurio iz tvornice aluminija dospio je u četvrtak do rijeke Rabe, ali više ne predstavlja ekološku opasnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

ultimate survivor

,

nepoznati grad

,

Joey Cape

,

Tony Sly

,

Mario Tomasović

Toksični mulj koji je u ponedjeljak iscurio iz tvornice aluminija u Mađarskoj dospio je u četvrtak do rijeke Rabe, pritoke Dunava, ali ne bi trebao više predstavljati ekološku opasnost, objavila je agencija MTI.

Toksični mulj do Rabe je stigao oko tri sata ujutro u četvrtak, priopćile su agenciji MTI službe angažirane na sanaciji. Zbog mjera poduzetih za neutralizaciju, kiselost (pH) mulja sada je ispod 10, što je, po stručnjacima, razina koja ne predstavlja opasnost za okoliš.

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće koja se dan prije dogodila u tvornici za preradu aluminija u Ajki (160 km zapadno od Budimpešte). Iz još nepoznata razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Četiri su osobe poginule, a 123 su ozlijeđene. (hina/metro-portal)

07.10.2010. 09:44:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh