« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
RAT U SIRIJI

Crveni križ traži prekid vatre kako bi izvukao ranjenike iz Homsa

"Pregovori u Homsu se nastavljaju radi nastavka evakuacije onih kojima je prijeko potrebna hitna medicinska pomoć", rekao je glasnogovornik Međunarodnog odbora Crvenoga križa

Fotografija vijesti
Više o

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

Crveni križ

,

građanski rat Sirija

Crveni križ, sirijski režim i oporbeni čelnici danas će pokušati dogovoriti prekid vatre kako bi se iz grada Homsa izvukli ranjenici i posmrtni ostaci poginulih u napadima na grad koji je već mjesecima pod opsadom, prenosi Hina.

"Pregovori u Homsu se nastavljaju radi nastavka evakuacije onih kojima je prijeko potrebna hitna medicinska pomoć", rekao je glasnogovornik Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC) u Damasku Saleh Dabakeh.

U petak su sirijski Crveni polumjesec i ICRC evakuirali sedam ranjenika i 20 bolesnih žena i djece u bolnicu Al Amin, dva kilometra od pobunjeničke četvrti Baba Amra, najčešće mete u bombardiranju Homsa koje je počelo prije tri tjedna.

Zapadni diplomatski izvor u Damasku potvrdio je da se u subotu nastavljaju pregovori radi evakuacije ranjenih novinara i posmrtnih ostataka dvoje ubijenih novinara.

Francuska diplomacija "više no ikad nastavlja napore" za "sigurnu evakuaciju uz stručnu medicinsku pomoć" stranih novinara iz Homsa, rekao je Bernard Valero, glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova, ne navodeći druge pojedinosti.

Francuska novinarka Edith Bouvier i britanski fotograf Paul Conroy ranjeni su u srijedu u bombardiranju stana u kojemu je bio press-centar u Baba Amru. Oboje su pogođeni u nogu i u videoporuci su uputili poziv za žurnu pomoć.

Pregovara se i o izvlačenju trupala Amerikanke Marie Colvin, poznate reporterke Sunday Timesa i Francuza Remija Ochlika, fotografa agencije IP3 Press, ubijenih u srijedu u istom napadu.

U subotu je sirijski civil poginuo u pobunjeničkoj četvrti Baba Amr, gdje bombardiranje traje već 22 dana zaredom, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

25.02.2012. 13:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh