« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
OPORBA

Crvene košulje prosvjeduju u Bangkoku

Pristaše svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre u velikom su se broju okupili kod Spomenika demokraciji

Crvene košulje u prosvjednom maršu
Crvene košulje u prosvjednom maršu (Getty Images)
Više o

Thaksin Shinawatra

,

crvene košulje

,

Tajland prosvjed

Deseci tisuća "crvenih košulja" u nedjelju su u prosvjednoj povorci prošli tajlandskom prijestolnicom tražeći oslobađanje njihovih čelnika.

Prosvjed oko 30.000 ljudi za cilj je imao uzvršiti pritisak na vladu da okonča, kako smatraju "crvene košulje", nezakonite pritvore i suzbijanje oporbe nakon sukoba između vojnika i prosvjednika prošle godine. Nedjeljni prosvjed prvi je od ukidanje osmomjesečnog izvanrednog stanja prošlog mjeseca.

Posljednji zahtjev za davanje jamčevine za čelnike optužene za terorizam odbijen je u utorak a prosvjedna povorka između dvije simbolične lokacije, gdje je ubijena 91 osoba a više od 1800 ranjeno, pokazala je da pokret još nije izgubio snagu.

Crvene košulje protivnici su vlade premijera Abhisita Vejjajive i pristaše bivšeg premijera Thaksina Shinawatre svrgnutog u državnom udaru 2006.

Prosvjednici, većinom iz radničke klase, okupili su se kod Spomenika demokraciji u Bangkoku i krenuli pješice i na motociklima prema trgovačkoj četvrti u središtu grada koju su u travnju i svibnju zaposjeli na sedam tjedana.

09.01.2011. 18:05:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh