« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
OTKAZANA 33 LETA

Croatia Airlines: Kabinsko osoblje jutros započelo štrajk

Izravne štete zbog štrajka stjuardesa i stjuarda iznosit će milijun dolara dnevno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

štrajk

,

Croatia Airlines

,

stjuardese

,

stjuard

,

skoz

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) počeo je jutros u 6 sati štrajk u Croatia Airlinesu koji bi trebao trajati do utorka, 13. srpnja, potvrdio je dopredsjednik SKOZ-a Hrvoje Humek.

Zbog štrajka stjuardesa i stjuarda, hrvatski avioprijevoznik objavio je da će danas biti otkazano 33 od ukupno 96 letova, te da će svim oštećenim putnicima biti nadoknađena šteta. Croatia Airlines procjenjuje da će, s obzirom na booking za ta četiri dana koji trenutno iznosi 25.000 do 30.000 putnika, izravne štete zbog štrajka iznositi milijun dolara dnevno.

>> Croatia Airlines: Stjuardese u petak štrajkaju

SKOZ pak optužuje Upravu Croatia Airlinesa da je odlučila radije dijeliti profit sa stranim kompanijama, kao što su ČSA (Češka), BH Airlines (BiH) i Malev (Mađarska) od kojih će iznajmiti zrakoplove i osoblje, nego osigurati minimalna prava svojim radnicima. Sindikalci podsjećaju da su zimus pristali na smanjenje plaća zaposlenih u Croatia Airlinesu za pet posto, no tvrtka i dalje propada zbog nesposobnosti vodstva.

>> Croatia Airlines: Zbog štrajka u petak otkazano 33 od 96 letova

U vrijeme kada gotovo sve europske aviokompanije posluju pozitivno, Croatia Airlines je samo u prvom kvartalu 2010. zabilježio gubitak od preko 100 milijuna kuna, što je više od 50 posto gubitka cijele prošle godine, tvrde sindikalci. SKOZ ističe kako ne traži povećanje plaća nego samo poštovanje prava stjuardesa nematerijalne prirode, od kojih su neka propisana Zakonom o radu.

Zbog najave štrajka kompanija na internetskim stranicama www.croatiaairlines.com objavljuje listu planiranih letova u vrijeme štrajka. Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju je besplatni telefon 0800 7777 za pozive iz Hrvatske i telefon Kontakt centra (+385 - 1) 6676 555 na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 6 do 21 sat.

Svi putnici koji su rezervirali i kupili kartu do 7. srpnja (uključujući i 7. srpnja) za neki od letova u vrijeme štrajka, moći će je zamijeniti bez nadoplate. (hina/metro-portal)

09.07.2010. 08:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh