« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Crni čaj - najbolja jutarnja alternativa kavi

Ne samo da crni čaj zadovoljava jutarnju potrebu za kofeinom, već također ima prilično nevjerojatan utjecaj na mršavljenje

Crni čaj kao jutarnji nektar - dobra ideja
Crni čaj kao jutarnji nektar - dobra ideja (Arhiva)
Više o

kava

,

crni čaj

,

jutarnja kava

Kava je omiljeni jutarnji napitak većine ljudi, to su pokazale mnoge ankete i istraživanja, no zapravo griješimo - kofein samo kratkotrajno podiže energiju, a raznorazni dodaci poput mlijeka i šećera nabijaju kilograme.

Upravo iz tog razloga krenulo se u ispitivanje alternativnih napitaka koji bi mogli zadovoljiti jutarnju potrebu za kofeinom uz manje negativnih učinaka, a rezultat je donekle očekivan - crni čaj puno je bolji izbor.

Naime, ne samo da crni čaj zadovoljava jutarnju potrebu za kofeinom, već također ima prilično nevjerojatan utjecaj na mršavljenje. Crni čaj može proizvesti zdravu bakteriju u crijevima i čak potaknuti bolji rad metabolizma, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Kalifornija.

Njihovo istraživanje s različitom prehranom kod miševa i uz dodatak crnog čaja pokazalo je da se količina bakterije pseudobutyrivibrio povećala, a ona povoljno djeluje na rad metabolizma. "Crni čaj pokrenuo je rad mikrobioma (mikroorganizama u metabolizmu), koji poboljšavaju zdravlje i smanjuju tjelesnu težinu. Za ljubitelje crnog čaja, ovo je samo još jedan razlog zašto trebaju nastaviti svoju dobru naviku", izjavila je dr. Zhaoping Li, voditeljica Centra za ljudsku prehranu na Sveučilištu Kalifornija.

"Molekule crnog čaja su veće i ostaju u crijevima umjesto da se apsorbiraju. Uslijed toga, one poboljšavaju rast korisnih bakterija i stvaraju mikrobne metabolite uključene u regulaciju metabolizma", izjavila je Susanne Henning, voditeljica istraživanja.

13.10.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh