« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Ampelmännchen

Čovječuljak sa semafora postao ikona "Ostalgie"

Omiljeni lik Istočne Njemačke danas je simbol nostalgije ali i "uspjeha" koje je donijelo ujedinjenje sa Zapadom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro Stockholm)

Ovih je dana dugogodišnji vođa Istočne Njemačke Erich Honecker je pao u zaborav. No, druga ličnost sovjetske ere svakako održava dnevnu prisutnost: Ampelmännchen iliti znak na semaforu za prelazak pješaka.

Dok većina zemalja svoje pješake usmjerava preko ulica putem crvenog i zelenog svijetla ili tipičnom ljudskom figurom, režim Istočne Njemačke je stvorio Ampelmännchena („malenog prometnog signalnog čovjeka"), naočitog gospodina sa šeširom.

Ova umna tvorevina prometnog psihologa Karla Peglaua, Ampelmännchen, dizajnirana je 1961. godine. Nije bilo moguće ne razumjeti njegove upute: na crvenom je stajao s raširenim rukama; na zelenom je hodao brzim korakom. Dizajnirao ga je imajući djecu na umu.

U planu ujedinjenja, Ampelmännchena je trebao zamijeniti njegov nezanimljivi zapadnonjemački kolega.

No, nakon narodnog revolta, vladajući su popustili. „Bilo je to kao borba Davida i Golijata", kaže Markus Heckhausen, zapadnonjemački industrijski inženjer. „On je simbol Istočne Njemačke, ali je istovremeno svima blizak lik."

Danas grad Erfurt ima čovječuljka koji nosi kišobran; Dresden i Zwickau uveli su čovječuljkovu žensku paricu, Ampelmädchen („prometnu signalnu djevojku"). Čak i nekoliko zapadnonjemačkih gradova ima čovječuljka na svojim semaforima. A Berlin, gdje je prije 40 godina Ampelmännchen i nastao, danas ima njegovu verziju u prirodnoj veličini na trotoarima.

To ga vjerojatno čini najkonkretnijim predstavnikom vala nostalgije koji preplavljuje Njemačku, odnosno tzv. „Ostalgie".

Sam Heckhausen je domišljato pretvorio naizgled bezazlenog Ampelmännchena u tržišni fenomen. Uz savjete stvaratelja Peglaua, on dizajnira nove ampelmännchenovske proizvode od slatkiša do ručnika i igračaka - pa čak i restorana.

„Ampelmännchen je simpatičan na semaforu, ali tamo ga ne možete zagrliti", objašnjava Heckhausen koji ujedno planira organizirati brodske ture oko njemačke prijestolnice. „Zapadni Nijemci i stranci smatraju da je ovaj proizvod očaravajući. Istočni Nijemci pak su jednostavno ponosni na svojeg Ampelmännchena."

Za više informacija posjetite službene stranice ovog simpa lika.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
08.11.2009. 00:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh