« Hi-tech
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
NOVOSTI

COVID-19 uzrok najvećeg pada prodaje na tržištu PC-a

Najnovija statistika iz Canalysa, pokazuje da je tržište računala u prvom tromjesečju ove godine palo za 8 % u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije

Podaci su loši...
Podaci su loši... (Arhiva)
Više o

prodaja računala

Tržište PC-a je zabilježilo najveći pad u posljednje 4 godine kada je u prvom tromjesečju 2016. zabilježilo je smanjenje prodaje od 12% u odnosu na prvo tromjesečje godinu dana ranije.

Najnovija statistika iz Canalysa, pokazuje da je tržište računala u prvom tromjesečju ove godine palo za 8 % u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Razlog je epidemije Covid-19, koja je u veljači prisilila mnoge tvornice u Kini da zatvore svoje proizvodne pogone. Isto tako utjecaj je imao i prelazak Intela na proizvodnju 10nm procesora.

Apple je najviše pogođen u top 5 glavnih proizvođača. Prodaja računala pala im je za 21% u odnosu na prvo tromjesečje 2019. godine. HP i Acer su zabilježili pad od preko 10%, Lenovo 4,4 %, a samo je Dell uspio zabilježiti rast proizvodnje od 1,1%.

Ipak, analitičari predviđaju daljnji rast prodaja s obzirom na to da su mnogima potrebna računala za učenje i rad kod kuće tijekom pandemije. Naravno trend neće dugo trajati i Canalys procjenjuje novi značajni pad prodaje u Q2 / 2020.

Piše: Sanja Ledinek
16.04.2020. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh